BRZO I FINO /

Dubrovački arancini su super zdravi, a mi imamo recept kako ih pripremiti

Image

Ušećerena korica naranče može dugo trajati (ako je ne pojedete) pa je pravo vrijeme da se uhvatite posla i pripremite ovaj starinski slatkiš.

27.11.2024.
12:07
VOYO logo

U Dubrovniku se arancini smatraju neizostavnim dijelom gastronomske ponude, posebno u blagdansko vrijeme. Prema riječima lokalnih stručnjaka, ključ uspjeha leži u odabiru kvalitetnih domaćih naranči uzgojenih na suncu dubrovačkog podneblja. Ova kandirana poslastica već generacijama oduševljava jedinstvenim okusom i predstavlja važan dio kulinarske tradicije ovoga podneblja.

Image
ODA ORASIMA /

Domaća mađarska poslastica. Evo recept za savršene žarbo kocke

Image
ODA ORASIMA /

Domaća mađarska poslastica. Evo recept za savršene žarbo kocke

Arancini recept

Danas se arancini pripremaju na razne načine, često s dodatkom modernih sastojaka i aroma, ali tradicionalni recept ostaje najcjenjeniji. Pravilno osušeni arancini mogu se čuvati nekoliko tjedana ako su pohranjeni u hermetički zatvorenu posudu na suhom i hladnom mjestu. Ipak, najbolje ih je konzumirati dok su svježi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arancini sastojci

  • kilogram naranči
  • šećer
  • voda

Arancini priprema

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Naranče dobro oprati i posušiti (bilo bi poželjno da su neprskane) pa izrezati na trakice. Ako imate vremena, korice namačite nekoliko dana u hladnoj vodi (naravno, svaki dan mijenjajte vodu) kako biste iz njih izvukli gorčinu. Ako ste nestrpljivi, možete poći prečacem pa  umjesto višednevnog namakanja, korice prokuhati u tri vode (stavite ih u hladnu vodu i pustite da zakuha pa istu stvar ponovite još dva puta).
  • Korica sada više ne bi trebala biti gorka i spremna je za idući korak. Procijedite je, izvažite i stavite u lonac. Dodajte šećera onoliko koliko teži procijeđena korica naranče te dolijte vode toliko da prekrije koricu.
  • Kuhajte na laganoj vatri dok se voda ne zgusne i ne napravi se sirup. Miješajte da vam ne zagori.
  • Kada voda ishlapi i trakice narančine korice postanu suhe, prebacite ih na papir za pečenje, razdvojite jednu od druge i pustite da se ohlade pa ih uvaljajte u kristalni šećer i ostavite sušiti dan-dva.
  • Možete je pakirati u malene staklenke i ukrasiti tilom, vrpcom ili grančicom jelke - pustite mašti na volju, zaigrajte se i budite kreativni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
dosje
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo