ODA ORASIMA /

Domaća mađarska poslastica. Evo recept za savršene žarbo kocke

Image
Foto: Pexels

Žarbo kocke imaju savršenu kombinaciju prhkog tijesta, slatkoće i bogatog orašastog okusa.

2.12.2024.
7:51
Pexels
VOYO logo

Žarbo kocke ili žarbo šnite jedan su od onih kolača koje ste možda i pekli jednom u životu, ali niste znali da se tako zovu. Postupak pripreme nije prekompliciran, a ako imate oraholjupce u stanu, obožavat će ovaj kolač.

Image
KOLAČ S KOKOSOM /

Stari dobri čupavci. Recept iz bakine kuharice (sa 2, 4 ili 6 jaja)

Image
KOLAČ S KOKOSOM /

Stari dobri čupavci. Recept iz bakine kuharice (sa 2, 4 ili 6 jaja)

Žarbo kocke recept

Sloj tijesta, sloj oraha, sloj tijesta, sloj oraha i tako skroz do gornjeg dijela čokolade. Za pripremu žarbo kocki treba malo strpljenja i malo kulinarske spretnosti. No uz ovaj recept, sigurno će vam ići lakše. Preljev za žarbo kocke može biti bilo koja čokolada ili posip, ali ovaj recept je s čokoladom za kuhanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels

Žarbo kocke sastojci za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 250 g maslaca ili margarina
  • 100 g šećera
  • 20 g svježeg kvasca
  • 2 žumanjka
  • 100 ml mlijeka
  • prstohvat soli

Žarbo kocke sastojci za nadjev:

  • 300 g mljevenih oraha
  • 200 g šećera
  • 300 g pekmeza od marelica

Žarbo kocke sastojci za glazuru:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 200 g tamne čokolade
  • 2 žlice ulja

Žarbo kocke postupak:

  1. Razmrvite kvasac u mlako mlijeko i ostavite ga nekoliko minuta da se zapjeni.
  2. Pomiješajte brašno, šećer i sol, a zatim dodajte maslac narezan na komadiće te ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
  3. Umiješajte žumanjke i kvasac te zamijesite glatko tijesto. Ostavite tijesto da se odmori 30 minuta.
  4. Podijelite tijesto na tri jednaka dijela. Razvaljajte prvi dio na veličinu lima za pečenje.
  5. Stavite ga u namašćen lim ili obložen papirom za pečenje.
  6. Premažite sloj tijesta s trećinom pekmeza i pospite ga trećinom mješavine oraha i šećera.
  7. Ponovite postupak s drugim slojem tijesta.
  8. Na kraju stavite treći sloj tijesta, lagano ga izbockajte vilicom i ostavite kolač da odstoji još 30 minuta.
  9. Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35-40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
  10. Ohladite ga prije nego što dodate glazuru.
  11. Otopite čokoladu s uljem na pari ili na laganoj vatri i prelijte preko ohlađenog kolača.
  12. Kada se čokolada stvrdne, izrežite kolač na kocke i poslužite.

Žarbo kocke s makom recept

Ako volite žarbo kocke, a volite i mak, ovaj recept će vam biti pun pogodak. Sladak i bogat okus maka u kombinaciji s pekmezom i čokoladnom glazurom bit će prava poslastica!

Žarbo kocke s makom sastojci za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 250 g maslaca ili margarina
  • 100 g šećera
  • 20 g svježeg kvasca
  • 2 žumanjka
  • 100 ml mlijeka
  • prstohvat soli

Žarbo kocke s makom sastojci za nadjev:

  • 200 g mljevenog maka
  • 150 g šećera
  • 200 g pekmeza od marelica

Žarbo kocke s makom sastojci za glazuru:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 200 g tamne čokolade
  • 2 žlice ulja

Žarbo kocke s makom postupak:

  1. Razmrvite kvasac u mlako mlijeko i ostavite ga nekoliko minuta da se zapjeni.
  2. Pomiješajte brašno, šećer i sol, a zatim dodajte maslac narezan na komadiće te ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Umiješajte žumanjke i kvasac te zamijesite glatko tijesto. Ostavite tijesto da se odmori 30 minuta.
  3. Podijelite tijesto na tri jednaka dijela. Razvaljajte prvi dio na veličinu lima za pečenje. Stavite ga u namašćen lim ili obložen papirom za pečenje.
  4. Premažite sloj tijesta s trećinom pekmeza i pospite ga trećinom mljevenog maka pomiješanog s šećerom.
  5. Ponovite postupak s drugim slojem tijesta. Na kraju stavite treći sloj tijesta, lagano ga izbockajte vilicom i ostavite kolač da odstoji još 30 minuta.
  6. Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35-40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Ohladite ga prije nego što dodate glazuru.
  7. Otopite čokoladu s uljem na pari ili na laganoj vatri i prelijte preko ohlađenog kolača. Kada se čokolada stvrdne, izrežite kolač na kocke i poslužite.

POGLEDAJTE VIDEO: I počelo je! Advent u gradu koji je po posjećenosti odmah iza Zagreba je krenuo. Evo što sve možete vidjeti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
dosje
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo