Žarbo kocke ili žarbo šnite jedan su od onih kolača koje ste možda i pekli jednom u životu, ali niste znali da se tako zovu. Postupak pripreme nije prekompliciran, a ako imate oraholjupce u stanu, obožavat će ovaj kolač.
Žarbo kocke recept
Sloj tijesta, sloj oraha, sloj tijesta, sloj oraha i tako skroz do gornjeg dijela čokolade. Za pripremu žarbo kocki treba malo strpljenja i malo kulinarske spretnosti. No uz ovaj recept, sigurno će vam ići lakše. Preljev za žarbo kocke može biti bilo koja čokolada ili posip, ali ovaj recept je s čokoladom za kuhanje.
Žarbo kocke sastojci za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 250 g maslaca ili margarina
- 100 g šećera
- 20 g svježeg kvasca
- 2 žumanjka
- 100 ml mlijeka
- prstohvat soli
Žarbo kocke sastojci za nadjev:
- 300 g mljevenih oraha
- 200 g šećera
- 300 g pekmeza od marelica
Žarbo kocke sastojci za glazuru:
- 200 g tamne čokolade
- 2 žlice ulja
Žarbo kocke postupak:
- Razmrvite kvasac u mlako mlijeko i ostavite ga nekoliko minuta da se zapjeni.
- Pomiješajte brašno, šećer i sol, a zatim dodajte maslac narezan na komadiće te ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
- Umiješajte žumanjke i kvasac te zamijesite glatko tijesto. Ostavite tijesto da se odmori 30 minuta.
- Podijelite tijesto na tri jednaka dijela. Razvaljajte prvi dio na veličinu lima za pečenje.
- Stavite ga u namašćen lim ili obložen papirom za pečenje.
- Premažite sloj tijesta s trećinom pekmeza i pospite ga trećinom mješavine oraha i šećera.
- Ponovite postupak s drugim slojem tijesta.
- Na kraju stavite treći sloj tijesta, lagano ga izbockajte vilicom i ostavite kolač da odstoji još 30 minuta.
- Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35-40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
- Ohladite ga prije nego što dodate glazuru.
- Otopite čokoladu s uljem na pari ili na laganoj vatri i prelijte preko ohlađenog kolača.
- Kada se čokolada stvrdne, izrežite kolač na kocke i poslužite.
Žarbo kocke s makom recept
Ako volite žarbo kocke, a volite i mak, ovaj recept će vam biti pun pogodak. Sladak i bogat okus maka u kombinaciji s pekmezom i čokoladnom glazurom bit će prava poslastica!
Žarbo kocke s makom sastojci za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 250 g maslaca ili margarina
- 100 g šećera
- 20 g svježeg kvasca
- 2 žumanjka
- 100 ml mlijeka
- prstohvat soli
Žarbo kocke s makom sastojci za nadjev:
- 200 g mljevenog maka
- 150 g šećera
- 200 g pekmeza od marelica
Žarbo kocke s makom sastojci za glazuru:
- 200 g tamne čokolade
- 2 žlice ulja
Žarbo kocke s makom postupak:
- Razmrvite kvasac u mlako mlijeko i ostavite ga nekoliko minuta da se zapjeni.
- Pomiješajte brašno, šećer i sol, a zatim dodajte maslac narezan na komadiće te ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Umiješajte žumanjke i kvasac te zamijesite glatko tijesto. Ostavite tijesto da se odmori 30 minuta.
- Podijelite tijesto na tri jednaka dijela. Razvaljajte prvi dio na veličinu lima za pečenje. Stavite ga u namašćen lim ili obložen papirom za pečenje.
- Premažite sloj tijesta s trećinom pekmeza i pospite ga trećinom mljevenog maka pomiješanog s šećerom.
- Ponovite postupak s drugim slojem tijesta. Na kraju stavite treći sloj tijesta, lagano ga izbockajte vilicom i ostavite kolač da odstoji još 30 minuta.
- Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35-40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Ohladite ga prije nego što dodate glazuru.
- Otopite čokoladu s uljem na pari ili na laganoj vatri i prelijte preko ohlađenog kolača. Kada se čokolada stvrdne, izrežite kolač na kocke i poslužite.
POGLEDAJTE VIDEO: I počelo je! Advent u gradu koji je po posjećenosti odmah iza Zagreba je krenuo. Evo što sve možete vidjeti