Varivo od leće bez mesa je gušće od variva od mahuna bez mesa i napravljen je od sastojaka poput krumpira i mrkve. To je jelo koje se jede žlicom i u njemu se može uživati s hrskavim kruhom.
Sastojci za varivo od leće bez mesa:
- maslinovo ulje
- luk
- 2-4 češnja češnjaka
- celer
- 2-3 mrkve
- krumpiri
- začini: dimljena paprika, sol, papar, ružmarin
Ako nemate dimljenu papriku možete zamijeniti običnom paprikom.
Kako napraviti varivo od leće bez mesa? Zagrijte malo maslinovog ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri, zatim dodajte luk, češnjak, celer i mrkvu i pirjajte zajedno. Dodajte krumpir, začine i začinsko bilje i sve pomiješajte da se sjedini. Uz pomoć cjedila isperite leću pod malo vode, a zatim dodajte leću u lonac.
Skinite poklopac s variva od leća bez mesa i dodajte špinat te promiješajte. Kušajte i prilagodite varivo od leće bez mesa sa dodatnom soli i paprom po želji, pa poslužite.