Umak od pasirane rajčice odličan je dodatak jelima. Priprema umaka od pasirane rajčice nije zahtjevna, a recept možete prilagoditi svom ukusu. Za pripremu umaka od pasirane rajčice potrebne su vam samo rajčice i sok od limuna.
Sastojci za umak od pasirane rajčice:
- 1 – 2 kg svježih, zrelih rajčica
- 1/4 žličice limunske kiseline ili žlica soka od limuna
Priprema umaka od pasirane rajčice:
Stavite sve rajčice u lonac, veće rajčice prerežite. Zakuhajte ih na srednje jakoj vatri. Smanjite vatru i neka lagano krčkaju. Kuhajte uz često miješanje dok se rajčice ne počnu raspadati, 10 do 15 minuta.
Pustite neka se hladi oko 5 minuta. Stavite u bledner i na kraju procijedite kroz cijedilo kako biste uklonili sjemenke i kožicu.
Ako je pire od rajčice rijedak i izgleda vodenasto, možete ga vratiti u lonac, staviti da prokuha, a zatim smanjiti vatru kako bi se nastavilo kuhati. Kuhajte dok se ne reducira na teksturu koju želite uz često miješanje.
Umak od pasirane rajčice je gotov i spreman za posluživanje.