Skupite sastojke i spremni ste za pripremu pite od šljiva. Upotrijebite domaće ili kupovne kore za pitu i nemojte izostaviti naš tajni sastojak, tapioku koja se brzo kuha i koja će zgusnuti nadjev bez potrebe kuhanja voća na štednjaku. Za pripremu pite od šljiva možete koristiti domaće ili gotovo tijesto za pite. Recept za prhko tijesto za pite pronađite OVDJE, a recept za klasično prhko tijesto za pite pronađite OVJDE.
Sastojci:
- 2 kore za pitu
- 3 žlice tapioke
- 120 g šećera
- 1/4 žličice soli
- 3 šalice svježih šljiva, očišćenih od koštica i narezanih na ploške
- 1 žlica maslaca, narezanog na male komadiće
Kako se priprema pita od šljiva?
Prethodno zagrijte pećnicu na 220°C. Pripremite tijesto za pitu. Polovicom tijesta razvaljajte i obložite kalup za pitu. Pomiješajte tapioku, šećer, sol, cimet i šljive u velikoj zdjeli. Ulijte smjesu od šljiva u pripremljeni lim za pite obložen tijestom. Premažite maslacem.
Preostalo tijesto zarolajte, preklopite i pažljivo prekrijte voćnu smjesu. Odrežite rubove ali ostavite malo tijesta preko rubova. Izrežite nekoliko proreza na vrhu pite kako bi para izašla.
Pecite pitu od šljiva u prethodno zagrijanoj pećnici 45 do 55 minuta, ili dok nadjev dobije mjehuriće i korica ne porumeni. Ako rub prebrzo porumeni, zaštitite trakom folije.