Uz kratko vrijeme hlađenja i jednostavan recept, u trenu ćete uživati u prekrasnim slasticama od prhkog tijesta bez glutena.
Sastojci za prhko tijesto bez glutena:
- 280 g glatkog bezglutenskog brašna
- 1 žličica ksantan gume
- 0,5 žličice soli - za slana peciva ili žlica šećera - za slatka peciva
- 15 dkg maslaca, ohlađenog
- jaje
- 2-3 žlice vode
Kako se priprema prhko tijesto bez glutena?
Prosijte brašno, ksantan gumu i sol u veliku zdjelu za miješanje. Promiješajte da se sjedini. U zdjelu naribajte ohlađeni maslac i žlicom promiješajte pramenove maslaca kroz brašno. Nakon što je maslac obložen brašnom, vršcima prstiju utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete grubu teksturu poput krušnih mrvica.
Umutite jaje i dodajte u zdjelu. Promiješajte žlicom. Dodajte 2 žlice vode i rukama sjedinite sastojke kako biste oblikovali lijepu kuglu tijesta. Trebalo bi se odmaknuti od stijenki posude i tijesto će biti glatko i podatno. Ako je još uvijek malo mrvičasto, dodajte treću žlicu vode i sjedinite prhko tijesto bez glutena.
Uzmite veliki komad masnog papira (dug oko 40 cm) i stavite kuglu tijesta na stranu koja se ne lijepi. Lagano ga pritisnite rukama da dobijete ovalni oblik debljine par cm. Sada presavijte papir tako da pokrije drugu stranu tijesta, a zatim presavijte rubove tako da dobijete lijepi komad tijesta. Sada stavite u hladnjak da se ohladi 30 minuta. Jednom ohlađeno prhko tijesto bez glutena je spremno za upotrebu.