Ako ste se ikada pitali koja je razlika između njoki i valjušci, moramo vas razočarati i reći da je jedino u imenu. Naime, razlika između njoki i valjušci u načelu ne postoji, već su to različiti nazivi u različitim regijama i državama.
U talijanskim kuhinjama postoje valjušci, a u hrvatskima njoki. Osim toga, razlika između njoki i valjušci nema. Prave se od iste smjese, odnosno pire krumpira s malo brašna i jaja koje se razvalja u užad i reže. Također se kuhaju na isti način, odnosno u kipućoj, malo posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu.
Stoga, razlika između njoki i valjušci nema, osim kada je riječ o nazivu i o vrsti kuhinje, odnosno državi odakle dolazite. Stoga svađe među kuhinjama nisu potrebne, a isto tako se nemojte začuditi kada nađete oba izraza u jelovniku. U svakom slučaju, i valjušci i njoki ukusni su i slažu se sa svim mesnim jelima, posebice onima s umakom!