Mileram je gusto vrhnje koje se od kiselog vrhnja razlikuje po količini mliječne masti (mileram ima veći udio masti). Proizvodi se u posebnim uvjetima od kiselog vrhnja koje je fermentiralo kiselo-mliječnim kulturama. Dakle, mileram se sastoji od pasteriziranog vrhnja, mliječnih masti i kulturi mliječnih bakterija. Od ugljikohidrata prisutan je šećer, a osim toga ima i bjelančevina i malog udjela soli.
Poznato je da je prema definiciji kiselog vrhnja riječ o pojmu koji označava fermentirani mliječni proizvod koji je predstavljen kao kiselo mlijeko ili kiselo vrhnje, a riječ je o pojmu hrvatskog podrijetla koji se udomaćio na našim prostorima, a ponekad se nije jasno što predstavlja, pogotovo kad se radi o nekim kulinarskim receptima.
Naime, jasno je da je kiselo vrhnje hrvatska riječ za kiselo vrhnje, pa često nastaje dilema što zapravo podrazumijeva kiselo vrhnje kad netko priprema slatku ili slanu hranu. Kiselo vrhnje sadrži koncentriranu mliječnu mast u različitim postocima, koja može biti životinjskog ili biljnog podrijetla, a nastaje procesom fermentacije mlijeka, kao i neki drugi mliječni proizvodi.
Naravno, prema postotku udjela mliječne masti, postoje različite vrste vrhnja, uostalom, vrhnje koje se proizvodi preradom životinjskog mlijeka (kravlje; kozje; ovčje) ili mlijeka biljnog podrijetla kada se koristi kao zdravija varijanta bez kolesterola i naziva se biljno vrhnje (bademovo; kokosovo; rižino ili sojino mlijeko). Upravo prema tom postotku masti utvrđujemo razliku između milerama i kiselog vrhnja.
Koja je onda razlika između milerama i kiselog vrhnja? Mileram je gusto vrhnje i razlikuje se od kiselog vrhnja po količini mliječne masti. Naime kiselo vrhnje ima 12%-20% mliječne masti, a mileram 22-30%.