Korijen peršina ima hrskavu, ali nježnu teksturu kad je sirov, te glatku i kremastu teksturu nakon kuhanja. Okus korijena peršina uspoređuje se sa kombinacijom celera, peršina i mrkve. Gomolj je vrlo aromatičan i ponekad se koristi kao biljka. Jestiva je cijela biljka peršina, korijen i zelenilo.
Član obitelji mrkve, korijen peršina izgleda kao pastrnjak. Ali dugi, vitki korijeni više su kremasto bijele boje. Korijenje peršina može doseći duljinu od 15 do 20 cm.
Zahvaljujući visokoj razini flavonoida i antioksidansa u peršinovom korijenu, konzumacija može pomoći u ublažavanju oksidativnog stresa i upala na koži, smanjujući bore i staračke pjege.
Poznato je da peršinov korijen smiruje želudac, jedenje samo male količine ovog korjenastog povrća može pomoći u ublažavanju upale u crijevima, smanjujući nadutost i probavne smetnje.
Uz visoku razinu kalija, ovo peršinov korijen može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, zbog uloge kalija kao vazodilatatora, štiteći od moždanog udara i drugih vrsta srčanih bolesti. Protuupalna i antioksidativna svojstva peršinovog korijena također su kardioprotektivna.