Sjetite se najboljeg odreska koji ste ikada jeli. Osim načina na koji je pečen, kako je začinjen ili komada mesa koji ste odabrali, postoji jedna stvar koja je zajednička svim odličnim odrescima: vrijeme odležavanja bifteka nakon što je meso pečeno.
Od ključne je važnosti odležavanje bifteka nekoliko minuta nakon kuhanja i prije nego što ga zaronite vilicom i nožem kako biste zadržali vlagu i toplinu unutra. Saznajte zbog čega je odležavanje bifteka važno.
Zašto se provodi odležavanje bifteka?
Kada pečete odrezak na visokoj temperaturi, zagrijavate mišićna vlakna i proteine u mesu. Što se meso dulje kuha, proteini postaju stvrdnutiji. Zbog toga komad mesa obično bockamo hvataljkama ili prstima kako bismo procijenili koliko je pečeno.
Kako se vlakna stvrdnjavaju, gurat će mesne sokove prema središtu reza. Kad biste komad mesa narezali odmah nakon što ste ga skuhali, sva bi vlaga iz sredine iscurila van, a vi biste izgubili puno okusa. Ovo je jedan od načina za stvaranje žilavog mesa, a također izgleda prilično neprivlačno.
Međutim, kada odvojite vrijeme za odležavanje bifteka nakon kuhanja, temperatura će se polako spuštati, a sokovi će imati vremena da se preraspodijele u meso i da ih vlakna ponovo apsorbiraju.