jednostavan recept / Naučite kako napraviti domaći burek na kojem će vam svi zavidjeti

Vodimo vas iza kulisa pripreme te omiljene delicije. Otkrit će vam tajnu dobre pite i bureka kao i ono najvažnije - kako sami možete napraviti prave i ukusne kore

7.1.2015.
18:20
VOYO logo
Image
'kakva jufka, takva pita' /

Umjetnost u kuhinji: razvucite svoje jufke i smotajte pitu

Image
'kakva jufka, takva pita' /

Umjetnost u kuhinji: razvucite svoje jufke i smotajte pitu

Burek je jelo u kojem uživaju generacije građana Hrvatske. A budući da smo ga posudili iz susjedne Bosne i Hercegovine, red je da tajnu dobrog bureka otkrijemo u najpoznatijem bosanskom restoranu u Zagrebu. I to uz pomoć profesionalke Feride.

"Ja sam s 16 godina naučila to raditi od svoje mame i evo me sad tu. Iako je trebalo vremena da se uhodam, puno ih je bilo bačeno", smije se kuharica Ferida Zelić.  Da vi koš za smeće ne biste punili nesuđenim pitama - krenimo sa savjetima! Za kore vam je potrebno oko pola kilograma glatkog brašne. Ferida je u nastavku dodala i malo soli, pola deci ulja te vode onoliko koliko brašnu treba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voda mora biti mlaka, a tijesto mekano. I onda na red dolazi noćna mora svake domaćice, razvlačenje kora. Ili kako se to u Bosni kaže - jufki.  Pri tome često dolazi do pucanja tijesta, a Ferida nam je dala nekoliko savjeta kako da to izbjegnemo, od kojih je najvažniji, ističe, da voda ne bude prehladna. 

Kore za burek ili pitu se razvlače na velikoj površini, koja mora biti prekrivena plahtom. Tijesto se zatim namaže uljem i ostavi da odstoji barem deset minuta. A za to vrijeme mi se bacamo na nadjev. "Burek je od mesa, a pite su od krumpira, sira, zelja. Imamo i miješani burek s krumpirom i mesom, no burek je kralj svih pita", kaže Ferida.

Naša nas je Ferida, naravno, odlučila upoznati s kraljem. A on je na tron zasjeo zahvaljujući savršenoj mješavini čiste junetine, luka, soli i papra. Nakon deset minuta nastavlja se s razvlačenjem tijesta.  Feridini pokreti su rezultat višegodišnjeg iskustva. Ali i amaterke ga s vremenom mogu svladati. Osnovno pravilo je da se kore moraju razvlačiti u prostoriji s idealnom temperaturom.

Nakon što završimo stolnjak od tijesta, najprije se odrežu rubovi, a zatim se kore pune mesom, sirom, špinatom ili krumpirom i burek je spreman za pećnicu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pečemo ga 30-35 minuta na temperaturi od 220-250 stupnjeva, zavisi kakve su peći, ja znam kada je gotov po mirisu", kaže Ferida. 

Ispečeni burek se na kraju zalije s malo goveđeg temeljca, dok bi se pita od sira trebala okupati u malo vrhnja za kuhanje.

Malo truda i pokoji stručni savjet - i vrijeme je za vaš prvi domaći burek. Klopa u kojoj ćete uživati, ali i izazvati zavist onih koji još uvijek misle da je razvlačenje kora naučna fantastika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo