Burek je jelo u kojem uživaju generacije građana Hrvatske. A budući da smo ga posudili iz susjedne Bosne i Hercegovine, red je da tajnu dobrog bureka otkrijemo u najpoznatijem bosanskom restoranu u Zagrebu. I to uz pomoć profesionalke Feride.
"Ja sam s 16 godina naučila to raditi od svoje mame i evo me sad tu. Iako je trebalo vremena da se uhodam, puno ih je bilo bačeno", smije se kuharica Ferida Zelić. Da vi koš za smeće ne biste punili nesuđenim pitama - krenimo sa savjetima! Za kore vam je potrebno oko pola kilograma glatkog brašne. Ferida je u nastavku dodala i malo soli, pola deci ulja te vode onoliko koliko brašnu treba.
Voda mora biti mlaka, a tijesto mekano. I onda na red dolazi noćna mora svake domaćice, razvlačenje kora. Ili kako se to u Bosni kaže - jufki. Pri tome često dolazi do pucanja tijesta, a Ferida nam je dala nekoliko savjeta kako da to izbjegnemo, od kojih je najvažniji, ističe, da voda ne bude prehladna.
Kore za burek ili pitu se razvlače na velikoj površini, koja mora
biti prekrivena plahtom. Tijesto se zatim namaže uljem i ostavi
da odstoji barem deset minuta. A za to vrijeme mi se bacamo na
nadjev. "Burek je od mesa, a pite su od krumpira, sira, zelja.
Imamo i miješani burek s krumpirom i mesom, no burek je kralj
svih pita", kaže Ferida.
Naša nas je Ferida, naravno, odlučila upoznati s kraljem. A on je
na tron zasjeo zahvaljujući savršenoj mješavini čiste junetine,
luka, soli i papra. Nakon deset minuta nastavlja se s
razvlačenjem tijesta. Feridini pokreti su rezultat
višegodišnjeg iskustva. Ali i amaterke ga s vremenom mogu
svladati. Osnovno pravilo je da se kore moraju razvlačiti u
prostoriji s idealnom temperaturom.
Nakon što završimo stolnjak od tijesta, najprije se odrežu
rubovi, a zatim se kore pune mesom, sirom, špinatom ili krumpirom
i burek je spreman za pećnicu.
"Pečemo ga 30-35 minuta na temperaturi od 220-250 stupnjeva, zavisi kakve su peći, ja znam kada je gotov po mirisu", kaže Ferida.
Ispečeni burek se na kraju zalije s malo goveđeg temeljca, dok bi
se pita od sira trebala okupati u malo vrhnja za kuhanje.
Malo truda i pokoji stručni savjet - i vrijeme je za vaš prvi
domaći burek. Klopa u kojoj ćete uživati, ali i izazvati zavist
onih koji još uvijek misle da je razvlačenje kora naučna
fantastika.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!