Znamo, burek možete kupiti na svakom koraku, ali uvjeravamo vas, puno je bolji kada ga razvučete kod kuće. Isto tako krumpiruša, zeljanica, sirnica, bučnica - nemjerljivo su ukusnije kada se rade iz ljubavi, a ne zbog profita. Stoga, zasučite rukave, stavite pregaču, zavežite kosu, skinite prstenje i razvucite svoje jufke!
Potrebno vam je:
- 1/2 kilograma glatkog brašna
- 1 žlica ulja
- 2 male žličice sol
- 300 mililitara mlake vode
- prostorija u kojoj radite trebala bi biti ugodno zagrijana
- čist stoljnjak
Brašno sipajte u zdjelu, dodajte sol, pomiješajte i ulijte svu vodu. Rukom zamijesite tijesto sve dok ne dobijete glatku smjesu bez ostataka brašna po zdjeli. Pokrijte tijesto i ostavite 15 minuta da odmori.
U međuvremenu na kuhinjski stol prostrite čistu plahtu ili stoljnjak (vrlo je važno da nema u sebi omekšivača - ne želite da vam pita baca na planinski povjetarac, šumski potok, ljiljane, gardenije ili mirisne perle).
Pobrašnite stoljnjak i na njega stavite tijesto. Oblikujte kuglu te ju podijelite na dva dijela pa od svakoga napravite kuglu (ne kao da radite grude od snijega, nego uzmite rubove tijesta i prebacujte ih te utiskujte u sredinu). Svaku kuglu razvaljajte na debljinu prsta.
Pleh nauljite sa žlicom ulja pa u njega položite jufke te ih namažite uljem i s gornje strane. Prekrijte jufke i ostavite da odstoje najmanje 20 minuta.
Ako je potrebno, još malo pobrašnite stoljnjak, položite jufku na sredinu stola i pažljivo krenite razvlačiti tijesto. Počnite od sredine tijesta, pažljivo podvlačeći prste i jagodicama izvlačeći tijestio od sredine prema van. Uskoro ćete prekriti tijestom cijeli stoljnjak. Zadebljane dijelove odrežite nožem ili otkinite rukom pa i od njih napravite kuglu i razvucite je.
Kad ste razvukli koru, poprskajte je uljem i nadjenite po izboru. Motati je možete po želji. Možda je najjednostavnije pomoću stoljnjaka na kojem ste je razvukli. Uzmite stranicu stoljnjaka, podignite ju i pažljivo rolajte pitu prema sredini.
Prebacite ju u pleh za pečenje i zamotajte u zvrk. Premažite mješavinom 3 žlice ulja i dvije žlice kiselog vrhnja. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 240 Celzijevih stupnjeva - prvih deset minuta pa smanjite na 220 stupnjeva te pecite dok ne porumeni. Sve skupa oko pola sata.
Pečeni burek ili pitu izvadite van, poprskajte hladnom vodom i pokrijte da odmori pet do deset minuta.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!