Ana Muhar iz Osijeka valja tijesto za slanu pitu s lukom. Taj se recept prenosi se koljena na koljeno. Pravile su je njezina mama i baka u vrijeme korizme.
"Mi jako dobro jedemo i fino jedemo, a ne jedemo masno. To su sve jela za koje ne treba puno materijala", otkrila je Ana.
Paradajz supa, zafrigana čorba, čorba kiselica, ćoravi gulaš, neki su od šokačkih specijaliteta koje će Ana spremati idućih 40 dana.
A korizmeno vrijeme, vrijeme je posta kada se na jelovniku nalazi većinom povrće. Od krumpira, luka do svih zeljastih plodova.
Post traje do Uskrsa. Nakon toga počinju radovi u polju. I naši stari u Slavoniji za to vrijeme živjeli su na čorbama, taškama, proji.
"Za rad treba energije. Prema tome, priroda je to organizirala. Prirodno je uspostavljeno tako da tada nije trebao fitness da bi se smršavjelo", rekla je Vera Erl.
Al' se ipak nekad dobro jelo, baš i u vrijeme korizmenog odricanja.