Mekani muffini su mala slastica koju vole svi ljubitelji slatkog. Priprema mekanih muffina je jednostavna ako pažljivo pratite upute u nastavku.
Sastojci za mekane muffine:
- 260 grama brašna
- 100g šećera
- 1 žlica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice mljevenog cimeta
- 1/8 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1 šalica mlijeka
- 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
- 1 veliko jaje
- 4 žlice maslaca
Priprema mekanih muffina:
Zagrijte pećnicu na 200C. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić i sol. Zagrijte maslac u mikrovalnoj pećnici, u posudi prikladnoj za mikrovalnu pećnicu, oko minutu, dok se potpuno ne otopi.
Ostavite ga na sobnoj temperaturi da se ohladi, ali ne dopustite da se ponovno stvrdne. U posebnoj zdjeli umutite jaja pa dodajte šećer, mlijeko i vaniliju. Temeljito namastite i pobrašnite kalup za muffine. Pazite da otopljeni maslac bude topao, ali ne vruć. Ulijte malo maslaca u smjesu jaja,vanilija, mlijeko i promiješajte. Ponovite još nekoliko puta, dodajući svaki put nešto veću količinu tekućeg maslaca dok se sve ne sjedini.
Dodajte tekuće sastojke suhim i miješajte dok se suhi sastojci jedva sjedine. Ne miješajte predugo, najviše 10 do 15 sekundi. Tijesto će biti vidljivo grudičasto i možda ćete vidjeti komadiće suhog brašna, ali to je u redu. Pretjerano miješanje tijesta će uzrokovati da muffini budu gumenasti a ne mekani. Ostavite mekane muffine da odstoje 10 do 15 minuta.
Lagano ulijte tijesto u pripremljeni kalup za muffine i odmah pecite. Pecite 20 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu mekanog muffina ne izađe čista.