Alkalna dijeta temelji se na teoriji da možete promijeniti pH ravnotežu vašeg tijela i krvi kroz hranu koju jedete, a ta hrana se naziva lužnata hrana.
Zagovornici alkalne dijete su tvrdili da visoka razina kiseline u tijelu, uzrokovana našom modernom prehranom, doprinosi nizu zdravstvenih stanja uključujući artritis, osteoporozu, poremećaje bubrega i jetre, pa čak i rak.
Namirnice za koje zagovornici dijete navode da proizvode kiselinu uključuju meso, pšenicu i druge žitarice, rafinirani šećer, mliječne proizvode, kofein, alkohol i prerađenu hranu. Lužnata hrana uključuje voće i povrće. Alkalna dijeta temelji se na tvrdnji da će konzumacija hrane s višim pH ili one koja je više alkalna pomoći smanjiti rizik od kroničnih bolesti.
Koju hranu treba izbjegavati u alkalnoj dijeti? Hrana koju treba izbjegavati je meso, perad, riba, sir, mlijeko, jogurt, sladoled, jaja, alkohol, gazirani sokovi, kikiriki i orasi te ostala pakirana i prerađena hrana.
No, koja je to lužnata hrana koju treba jesti kada pratite alkalnu dijetu? To je voće, grožđice, crni ribiz, špinat, vino, mineralna voda, soja, mahunarke te sjemenke i neki orašasti plodovi.
Konzumacija lužnate hrane postala je popularna zbog alkalne dijete.