Konzerviranje smokava / Osnovna pravila za konzerviranje smokava koja ne smijete zaobići

Image
Foto: Pixabay

Konzerviranje smokava nekada je bilo uobičajeno, no danas se ova vrsta zimnice polako zaboravlja. Ako i vi želite imati pravu starinsku zimnicu, u nastavku pročitajte više o konzerviranju smokvi.

21.10.2021.
16:16
Pixabay
VOYO logo

Smokva ili rajsko voće jedna je od najzdravijih plodova koje beremo u kasno ljeto. Bogata je brojnim nutritivnim vrijednostima te je njezina najveća mana to što nije dostupna tijekom ostalih mjeseci u godini. Kako bi se smokve mogle konzumirati općenito tijekom cijele godine, još od davnina je poznata metoda konzerviranja smokava. Ako kod kuće imate drvo bogato smokvama i ne znate što biste s njima, idealno je rješenja da ih konzervirate. Konzerviranje smokava nije teško, no postoji nekoliko pravila koja ne smijete zaobići.

Za početak morate pripremiti smokve za konzerviranje. One su vrlo kvarljive pa je potrebno odabrati one čije je voće mekano, ali nije kašasto. Isto tako, oštećene smokve treba izbjegavati. Konzerviranje smokava omogućit će vam da ih što duže održite svježima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za početak sterilizirajte staklenke u kipućoj vodi. Smokve operite i uklonite s njim peteljke. Na laganoj vatri kuhajte smokve u slatkoj vodi (na otprilike 1l vode stavite 5 žlica šećera). Smokve u vodi kuhajte otprilike tri sata povremeno miješajući. Kada dobijete smjesu kašastog oblika, smokve ulijte u staklenke i zatvorite poklopce. Staklene s konzerviranim smokvama stavite u kipuću vodu na 30 minuta te nakon toga ponovno otvorite i zatvorite poklopce.

Smokve se na ovaj način mogu čuvati do 18 mjeseci što potvrđuje koliko je konzerviranje smokava odličan način očuvanja proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo