Češnjak je vrlo ljekovit i zdrav za ljudski organizam. Da bi češnjak što duže ostao kvalitetan te da bi se što duže mogao kao takav konzumirati, mnogi danas posežu za konzerviranje češnjaka. Konzerviranje češnjaka započinje odabirom glavica. Glavice češnjaka trebale bi biti zdrave i ne previše zrele. Isto tako, važno je da se glavice češnjaka iz vrta izvade po sunčanom i toplom danu, a razlog tome jest taj što se vađenjem po suncu sprečava truljenje. Isto je tako važno znati koju vrstu češnjaka ste uzgojili jer o tome ovisi termin njegova vađenja. Postoje ozime vrste koje se vade početkom te proljetne koje se vade krajem srpnja. Razlika u ove dvije vrste jest i u doba sadnje. Ozime vrste češnjaka sade se na jesen, a proljetne na proljeće. Razlika je također i u čuvanju češnjaka, odnosno ozime vrste mogu stajati do šest mjeseci, a proljetne čak i do deset.
Konzerviranje češnjaka nije zamjena za upotrebu svježeg, no u nedostatku istog, može imati jednak učinak i omogućiti dobivanje svih hranjivih tvari koje on sadrži. Različite su metode konzerviranja češnjaka, a sve omogućuju da se on koristi u jelima na različite načine.
Za idealan recept za konzerviranje češnjaka potrebna vam je jedna staklena oguljenih režnjeva češnjaka, 50 ml octa (vinskog ili alkoholnog) i 150 ml vode. Također vam je potrebna žličica soli, crni papar u zrnu prema želji te nekoliko lovorovih listova.
Postupak je također vrlo jednostavan, a za početak morate oguliti češnjak. Vodu s octom i soli za to vrijeme prokuhajte pa ostavite da se ohladi. U prethodno steriliziranu staklenku (pomoću vrele vode) stavite režnjeve češnjaka s lovorovim listom i zrnima crnog papra i prelijte dobivenom i ohlađenom tekućinom.
Ovaj recept za konzerviranje pogodan je za čuvanje češnjaka u hladnjaku, a ako želite, možete dodati konzervanse i na taj način čuvati u smočnici ili podrumu. Također, važno je napomenuti da je ovo recept za jednu staklenu pa vi povećajte militražu ako imate veću količinu češnjaka.