Kineska filozofija o hrani i zdravlju je da se od hrane zapravo može pretvoriti u blagotvoran lijek za ono što nazivaju terapijom hranom, a oni se uvelike oslanjaju na začine i bilje kako bi pripremili vrste obroka koji su im potrebni da bi bili zdravi i fit. Za razliku od blage hrane koju ćete pronaći u većini kineskih restorana u inozemstvu, domaća hrana prepuna začinskog bilja i začinima za različite egzotične okuse.
Kako bi pomogli postići zdrave okuse i stvorili sklad okusa, kineski se kuhari oslanjaju na bilje i začine kako bi postigli ravnotežu koja promiče zdravlje, liječi bolesti i pomaže pri oporavku od ozljeda.
Prvi i osnovni kineski začin je đumbir. Đumbir je najčešća kineska biljka za začin. Obično se koristi zajedno s češnjakom u prženim jelima, juhama i umacima. Omiljena hrana za hladne zimske dane je pileća juha s puno đumbira. Juha pomaže jačanju i zagrijavanju tijela.
Sljedeći na ovoj listi kineskih začina je zvjezdani anis. Ovo je vrlo često korišten sastojak koji se koristi češće od čak i čilija. Međutim, većina zapadnjaka možda nikada nije vidjela jednu od ovih malih smeđih zvjezdastih mahuna sa 8 krakova. Ugodnog je okusa poput sladića. Kinezi od sjeverne do južne Kine vole ovaj okus i misle da je to vrlo zdrav sastojak za miješanje s uobičajeno korištenim biljem i začinima.
Ne može se napraviti popis kineskih začina bez da se spomene čili. Čili paprika često se koristi u kineskoj kuhinji. Često se suši za izradu pahuljica čilija ili čilija u prahu, paste od čilija i ulja čilija. Čili u prahu, pahuljice i pasta uvelike se koriste u kineskoj kuhinji, posebno na hladnijem sjeveroistoku.
Ovi kineski začini vrlo su čest prizor u kuhinjama diljem Kine.