Svježi kupus možete pripremiti na dva načina, ovisno koliko želite da ga servirate i kako ga želite skuhati.
Za posluživanje manjeg broja ljudi ili za recepte kada svježe listove trebate sačuvati cijele, dobra je ideja oguliti listove pojedinačno, uzeti ono što vam je potrebno, a ostatak kupusa vratiti u hladnjak, zamotan.
Zatim možete koristiti ove listove cijele ili ih po potrebi nasjeckati. Središnja žila u svakom listu je žilava, posebno na vanjskim listovima, pa biste nju trebali odrezati, pogotovo ako želite brzo skuhati kupus jer je ovaj dio vrlo tvrd i trebat će dugo vremena.
Za pripremu tvrđeg kupusa, poput crvenog ili bijelog, možda ćete najprije htjeti izrezati žilav dio stabljike ili jezgru.
Kako pripremiti svježi kupus? Svježi kupus narežite na četvrtine, izvadite jezgru i narežite listove. Blanširajte u posudi s kipućom slanom vodom 3 minute, a zatim ostavite pod hladnom vodom da se ohladi. Dobro ocijedite.
Zagrijte masnoću u tavi i pirjajte ljutu papriku, grančicu ružmarina i režnjeve češnjaka 5 minuta dok ne porumene. Odbacite češnjak i ružmarin, ubacite kupus, miješajući pržite dok se ne zagrije. Začinite i poslužite.