Prije nego krenete na način kako pravilno osušiti kobasice, potrebno je znati kako se boriti protiv bakterija koje napadaju sušene kobasice. Najučinkovitiji način kako se boriti protiv bakterija je korištenje soli sa natrijevim nitritom. Ove soli obično dolaze u smjesama koje sadrže oko 0,2% natrijevog nitrita te su izvrsne jer odbijaju bube i bakterije. Važno je koristiti male količine ove soli.
No, kako pravilno osušiti kobasice? Najprije meso izrežite na komade i ukloniti višak masnoće, oko 20% masnoće je dobra količina. Pobrinite se da je meso hladno kako ne bi začepilo mlinac, a zatim ga provucite kroz mlin. Ako primijetite da se meso zapinje, možete upotrijebiti sprej za kuhanje ili silicij kako biste olakšali proces.
Nakon što se kobasica samelje, možete početi dodavati začine. Obično korišteni sastojci su morska sol, paprika, mljevena crvena paprika, komorač i papar. Ako želite da vaša kobasica bude jako začinjena, možete dodati kajenskog papra da unese malo ljutine u jelo. U ovom trenutku morat ćete dodati soli za stvrdnjavanje. Kada su kobasice napravljene, prijeđite na način kako pravilno osušiti kobasice.
Tijekom procesa sušenja, idealno je da temperatura ostane oko 15,5°C, a vlažnost zraka oko 70%. Vlažnost ispod 60% može uzrokovati prebrzo sušenje vanjskog omotača kobasice i spriječiti sušenje unutrašnjosti. Ovaj način kako pravilno osušiti kobasice je gotov kada je kobasica izgubila barem 30% svoje prvobitne težine. Ako se na sušenim kobasicama pojavi suha bijela plijesan budite bez brige jer je to dobra plijesan i bezopasna je.
Znati kako pravilno osušiti kobasice će vas nagraditi i na kraju ćete dobiti kvalitetne kobasice.