Sušenje mesa dugotrajan je i pomalo kompliciran proces. Sastojci moraju biti točno određeni za količinu mesa koju solite. U pripremi za sušenje dva su dijela.
Prvi dio pripreme podrazumijeva stajanje mesa prekrivenog soli u posudi s dotokom zraka. Ukupna količina soli koju ćete stavljati na meso je na 50 kg mesa - 5,5 kg soli. Svaki komad treba posebno premazati soli te ga složiti u posudu. Na taj način nasoljeno meso mora stajati 7 dana nakon čega se prelazi na drugi korak.
Drugi korak traje 15 dana i podrazumijeva mokru smjesu različitih začina. Recept za mokru smjesu kojom ćete preliti meso je:
- 20 l vode
- 4 kg soli
- pola kg šećera
- 30 g crvene paprike i po želji papra
- 50 g lovorovog lista
- 5 glavica češnjaka
- 5 glavica luka.
Od navedenih začina napravite mokru smjesu za sušenje i prelijte meso. Obavezno pazite da je svo meso prekriveno mokrom smjesom.
Nakon 15 dana, meso isprati u mlakoj vodi te ga staviti na dimljenje.