Soja sos je azijski začin koji se dobiva fermentacijom sojinih zrna i ima dubok i intenzivan okus. Sastojci sojinog umaka uključuju soju, vodu, pšenicu, sol i soj gljivica za pokretanje fermentacije. Evo kako napraviti soja sos uz malo vremena, truda i strpljenja.
Operite 4 šalice soje koje možete kupiti u bilo kojoj trgovini. Nakon što ste ih oprali i ocijedili, napunite lonac s 4 litre vode, dodajte zrna soje i ostavite da se namaču 24 sata.
Namočena soja bi trebala nabubriti dvostruko u odnosu na prvobitnu veličinu. Ocijedite višak vode i kuhajte soju nepokrivenu u istom loncu najmanje 4 do 5 sati na srednje jakoj vatri. Nakon što je pravilno kuhana, zgnječite sojino zrno u glatku pastu pomoću blendera.
U pastu od soje dodajte 4 šalice pšeničnog brašna. Temeljito mijesite tijesto dok se sojina zrna pravilno ne pomiješaju s pšeničnim brašnom. „Koji“ je bakterijska kultura koja pomaže u fermentaciji sojine paste. Nažalost, ne postoji način kako napraviti soja sos bez Koji startera. Pospite „koji starter“ na pšenično i sojino tijesto prema uputama na pakiranju i sjedinite.
Slijedeći korak kako napraviti soja sos je ravnomjerno raspoređivanje smjese od soje u 6 cm dubok pladanj. Razdvojite smjesu u blokove, svaki 5 do 7 cm odvojen od drugog. Ostavite pladanj na vlažnom i toplom mjestu 2 dana neometano.
U 4 litre vode otopite 800 grama morske soli. Miješajte dok se sol potpuno ne sjedini s vodom. Dodajte svoje osušene blokove soje u veliku staklenku i prelijte je salamurom. Na vrhu bi trebalo biti dovoljno mjesta da ga možete redovito miješati. Stavite staklenku na toplo i vlažno mjesto gdje se neće ometati. Pomiješajte svaki dan prvi tjedan te jednom tjedno ostatak godine.
Što duže pustite da fermentacija traje, okus umaka će biti jači. Domaći umak od soje potrebno je procijediti i pasterizirati kako biste se riješili svih štetnih bakterija.
Ovo je način kako napraviti soja sos kod kuće.