KOMPLICIRANA PROCEDURA / Poznati koji su dobili poništenje crkvenog braka: Danijela i Thompson, Nina Badrić, Tony Cetinski... Čekali su godinama

U postupku poništenja crkvenog braka vrše se očevidi, traže stručna mišljenja te saslušavaju svjedoci

26.9.2021.
8:10
Instagram/Tony Cetinski
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svako malo u medijima osvane vijest o ponovnom crkvenom vjenčanju neke slavne osobe sa svojom srodnom dušom nakon što je dotični ili dotična dobila "crkveni razvod". No, takav razvod ne postoji, već se u pokrenutom dokaznom postupku dokazalo da brak nije sklopljen valjano, tj. da uopće nije postojao, piše Gloria.hr.

No, malo se o tome zna jer prema kanonskom pravilu razlog poništenja braka mora ostati tajan deset godina. Kako bi se mogao pokrenuti postupak poništenja crkvenog braka, par mora imati valjane razloge te moraju dogovorno podnijeti zahtjev za dokazni postupak pred Crkvenim sudom.

Valjani razlozi su: zapreka dobi (ako je jedan ili oboje supružnika premlad i bez dozvole mjesnog biskupa), nemoć muškarca ili žene za spolni čin, ako je osoba prethodno bila u valjano sklopljenom crkvenom braku ili svetom redu ili ako je brak sklopljen pod prisilom. Nevaljanom ženidbom može se proglasiti i kada jedna osoba zbog duševnih bolesti ili poremećaja nije razumski postupala, ili je patila od kroničnog alkoholizma ili ovisnosti o drogi itd.

U postupku poništenja crkvenog braka vrše se očevidi, traže stručna mišljenja te saslušavaju svjedoci. Nakon što se cijeli proces završi, osobe se mogu ponovo crkveno vjenčati, kao što je to nedavno napravio i pjevač Tony Cetinski.

Tony Cetinski i Antonela Butigan

On se s ekonomisticom Dubravkom vjenčao nekoliko puta. Prvi put su sudbonosno "da" izrekli u Las Vegasu, a potom i u njenim rodnim Vinkovcima te nakon toga na velikom piru u Zagrebu prije sedam godina. Njih dvoje nedavno su se vjenčali u crkvi jer je Tony dobio poništenje crkvenog braka od Antonele Butigan s kojom ima sina Christiana.

Njih dvoje upoznali su se 1994. godine na izboru za Miss Dubrovačko-neretvanske županije na kojem je ona bila jedna od ljepotica koje su se borile za laskavu lentu, a Tony je tamo nastupao. Oni su se nakon godinu dana vjenčali, a rastali su se 2000. godine. Pjevač je 2007. godine oženio Ivanu Nobilo s kojom ima kćer Piju. Par se razveo 2012. godine.

Marko Perković Thompson i Danijela Martinović

Ovaj pjevački par sklopio je tajni brak 1995. godine, no razveli su se već nakon tri godine. Thompson i Danijela poništenje bračne zajednice dobili su iz drugog pokušaja 2005. godine, a odluka je stigla od splitskog Međubiskupijskog suda. Thompson je tada imao dvoje djece sa suprugom Sandrom Rogić, a Danijela je bila u vezi s pjevačem Petrom Grašom.

Ona je prije tri godine progovorila o tom razvodu.

"Ugodno sam se iznenadila kad sam dobila crkveni razvod, to je trajalo desetak godina. Nisam imala očekivanja iz straha da ne očekujem nešto što je nemoguće. Ali imala sam želju i to vam pokazuje da se morate usuditi željeti jer se i onda nemoguće stvari mogu ostvariti, kazala je Danijela tada za N1.

Nina Badrić i Bernard Krasnić

Nina i Bernard rastali su se nakon devet godina veze i tri godine braka. Njihov civilni razvod okončan je 2012. godine. Crkveno poništenje braka zatražila je Nina, a proces je trajao četiri godine.

"Za kraj našeg braka nisu krive treće osobe. Nije bilo teških riječi, niti svađa. Mi smo samo dvoje ljudi koju su se emotivno udaljili. Žao mi je što je našem braku došao kraj jer smo oboje čvrsto vjerovali u njega. Kraj svog braka smatram i svojim porazom", istaknula je Nina u priopćenju kojeg je tada poslala medijima.

Pamela Ramljak i Stojan Rakić

Pamela i Stojan razveli su se 2010. nakon godinu dana braka i devet godina veze, a crkveno poništenje braka dobili su iz austrijske crkve tri godine nakon početka procesa. Pjevačica je tada kazala kako joj crkveni razvod stvara nelagodu s obzirom na to da se nitko iz njene šire rodbine nije rastajao od svojih supružnika. Crkva je poništila njen brak sa Stojanom malo prije nego se Pamela udala za sadašnjeg supruga Mladena Salajstera 2013. godine. Par je u sretnom braku, a zajedno imaju dvoje djece.

Gwen Stefani i Gavin Rossdale

Američka pjevačica Gwen Stefani poznata je kao velika katolkinja, a nedavno je dobila poništenje braka u kojem je bila s Gavinom Rossdaleom s kojim ima troje djece. Gwen je otkrila da je on varao s dadiljom, a razvod je zatražila 2015. godine. Gwen je nakon tog traumatičnog iskustva ponovo pronašla sreću s glazbenikom Blakeom Sheltonom. Njih dvoje zaručili su se u rujnu prošle godine, a vjenčali su se ovog ljeta.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali