rješavanje problema / Veliki projekt za Trogir: Građani će direktno odlučivati o raspodjeli dijela proračuna

Trogir je prvi dalmatinski grad i jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji pokreće projekt participativnog budžetiranja

13.9.2018.
15:28
VOYO logo

Obnova dotrajalih cesta, ulaganje u dječje, sportske ili turističke sadržaje - nije jednostavna odluka. Na koji će način uključiti i tražiti pomoć građana, iz grada Trogira savjetovali su se, kažu, s kolegama iz Rijeke i Pazina koji su već ranije krenuli s projektom i već imaju odlične rezultate.

„Građani će dobiti obrazac, bilo online, bilo osobno ili putem pošte ma kojem će ili anonimno ili osobno prijavljivati ono što žele u svom mjestu", kazala je Ruža Kovačević Bilić, zamjenica gradonačelnika Trogira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prijava, gradske službe će staviti sve želje na jedno mjesto pa će građani birati. Svaki će od osam mjesnih odbora dobiti oko 100 tisuća kuna što je dovoljno za neke manje popravke. 

A sitnih komunalnih problema ima na pretek. Od rupa na cesti do stupova koji plešu. Čelnica jednog od trogirskih Mjesnih odbora kaže kako nije lako odlučiti gdje uložiti novac. „Možda bi najbolji način za uložit ta sredstva bio za nekakav dječji sadržav na ovom tu terenu“, kazala je Nives Karanušić, čenica Mjesnog odbora Plano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Čiovu - ista priča. Problema puno, a novca malo pa je teško odabrati. „Jedan od najvažnijih projekata na otoku Čiovu je uređenje šetnjice od staroga mosta do novoga mosta“, kazao je Željana Galić, čelnik Mjesnog odbora Čiovo.

Ipak, što je vidljivo i po izborima, bilo lokalnim ili parlamentarnim, nisu svi zainteresirani za participaciju. „To je najveći izazov, aktivirati građane. Mi često primamo neformalne upite, prijedloge i kritike, ali na ovaj način želimo formalizirati te njihove prijedloge", tvrdi Kovačević Bilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se projekt pokaže uspješnim, Grad je obećao sljedeće godine i povećati novac za komunalne projekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo