'IZBORI POD STROGIM NADZOROM' / Ustavni sud prelomio! 'Neka Milanović i SDP odmah prestanu! Možemo poništiti izbore!'

Od 11 sudaca, devet ih se složilo u odluci, a Andrej Abramović i Ingrid Antičević-Marinović glasali su protiv

18.3.2024.
13:11
VOYO logo

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović sazvao je Stručni sastanak sudaca i Sjednicu Suda, a na dnevnom redu bila je ustavnost i zakonitost izbora povodom odluke Predsjednika Zorana Milanovića da će se kandidirati na parlamentarnim izborima.

"Ustavni sud objavljuje upozorenje povodom izjave predsjednika Milanovića da će se kandidirati na izborima. Ustavni sud je na sjednici razmotrio izjavu predsjednika Republike da će se kandidirati na izborima za zastupnika u Sabor kao neovisni i nestranački kandidat na listi SDP-a. Razmotrili smo i izjave objavljene na Facebook stranici predsjednika. Ustavni sud dužan je pravodobno upozoriti sva tijela koja sudjeluju u izbornom procesu na neposrednu odgovornost za odluke koje odnose. Moraju biti usklađene s temeljnim vrednotama države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DEVETERO IH BILO ZA /

Dvoje sudaca nije podržalo stav Ustavnog suda o Milanoviću. Evo tko su!

Image
DEVETERO IH BILO ZA /

Dvoje sudaca nije podržalo stav Ustavnog suda o Milanoviću. Evo tko su!

Predsjednik RH predstavlja i zastupa RH u zemlji i inozemstvu, brine za redovno i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti, odgovara za obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti RH, vrhovni je zapovjednik oružanih snaga, raspisuje izbore i saziva sabor na prvo zasjedanje te povjerava mandat osobi koja na temelju raspodjele mjesta uživa povjerenje većine zastupnika. Predsjednik Republike ne može obavljati nijednu drugu javnu ni profesionalnu dužnost te nakon izbora podnosi ostavku na članstvo u političkoj stranci o čemu obavještava Sabor. On je nestranačka osoba i ne smije sudjelovati u aktivnostima nijedne političke stranke što isključuje mogućnost da predsjednik Milanović bude na kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade i tako sudjeluje u političkoj kampanji"

'Isticanje njega kao kandidata nespojivo je s njegovim ustavnim položajem i ovlastima'

"Isticanje njega kao kandidata za predsjednika Vlade ili neku drugu javnu dužnost nespojivo je s njegovim Ustavnim položajem i ovlastima i načelom diobe vlasti. Ako se polazeći od njegovih izjava, predsjednik za vrijeme obavljanja dužnosti kandidira ili istupa u javnosti kao budući kandidat odmah mora dati ostavku, a funkciju privremenog predsjednika po sili Ustava preuzima predsjednik sabora. Novi izbori moraju se održati u roku 60 dana od preuzimanja dužnosti privremenog predsjednika. U slučaju ostavke predsjednika RH, privremeni predsjednik ne može istodobno uz obnašanje te dužnosti biti i kandidat za izbor zastupnika u Sabor. Ustavni sud podsjeća da odgovornost za pravne posljedice snose njihovi donositelji. Svako ponašanje predsjednika protivno navedenim Ustavnim zabranama suprotno je Ustavu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ustavni sud naglašava da će cijeli izborni proces ovih parlamentarnih izbora od raspisivanja pa do proteka rokova biti pod strogim nadzorom Ustavnog suda. Ako utvrdi da sudionici u izborima postupaju protivno Ustavu ili Zakonu, Ustavni sud koristit će se ovlastima od obavještavanja javnosti do poništavanja svih ili pojedinih izbornih radnji ili odluka. Počevši od kandidacijskog postupa pa nadalje. Ustavni sud poziva predsjednika RH i SDP da sukladno ovom upozorenju odmah prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu, a DIP da sukladno ovlastima osigura održavanje izbornog procesa u skladu s Ustavom, Zakonima i uputama uvažavajući stajališta iz ovog upozorenja"

Od 11 sudaca - dvoje protiv ovakve odluke

"Od 11 sudaca koji su danas glasovali, devet sudaca glasovalo je za ovu odluku, dvoje sudaca - Andrej Abramović i Ingrid Antičević-Marinović. Ustavni sud se u ovom trenutku ograničio samo na dvije okolnosti, a to su izjave predsjednika RH i vodstva SDP-a da će Milanović biti kandidat na listi za zastupnika u Saboru i drugo da je predstavljen kao kandidat za premijera i ništa drugo. Naglašavam, i ništa drugo. Hoće li trebati nove reakcije Ustavnog suda ubuduće ćemo vidjeti i o tome odlučivati naknadno. U ovom trenutku očekujemo ozbiljnost, odgovornost, prvenstveno predsjednika, ali i drugih aktera i očekujemo da se postupi sukladno Ustavnom sudu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da će predsjednik i SDP poštivati upozorenje Ustavnog suda. Ustavni sud je jamac stabilnosti i ustavnog poretka. Što će se dogoditi ako se upozorenje ne bude poštivalo, ja ne želim prejudicirati. Mogu samo ponoviti: Ako utvrdimo da sudionici budu postupalo protivnom Ustavu, sud će se koristiti svim ovlastima - od obavještavanja javnosti do poništavanja svih ili pojedinih izbornih radnji i odluka - počevši od kandidacijskog postupka uključujući i odluku o raspisivanja izbora."

'Ustavni sud nikome ne prijeti'

"Mislim da je upozorenje više nego jasno, ne želim nikome prijetiti. Svi moramo poštivati vladavinu prava, ova odluka ne sprječava predsjednika RH da i dalje kao osoba koja predstavlja i zastupa RH nastupa kao predsjednik, ali ono što ne smije raditi to je ono što je radio od petka pa do sinoć", poručio je Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Granica je ta da ne smije sudjelovati u političkoj kampanji, ne može biti kandidat i ne može nastupati kao kandidat za premijera u ovom trenutku. Što će se dogoditi nakon izbora, stranka može reći tko će biti njezin kandidat, no ne smije sudjelovati u političkoj utakmici ni kampanji", dodao je.

"Ako se Milanović bude ponašao sukladno Zakonu ne vidim zapreke da politička opcija koja pobijedi mu ponudi da bude mandatar, on prihvati - dobije većinu, mandat od predsjednika. Ne sebe, sigurno. Sve ono što bude u skladu s Ustavom i Zakonom - predsjednik može."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelu odluku Ustavnog suda pročitajte u nastavku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo