ljeto u gradu / Usprkos prognozama, zagrebačko ljeto itekako živi: Samo u srpnju došlo 111 i pol tisuća stranaca

Amerikanci, Korejci i Nijemci - njih u Zagrebu ima najviše. Od početka godine u Zagrebu je bilo više od pola milijuna stranaca

24.7.2018.
7:00
VOYO logo

Ljeto u Zagrebu. Kad to čuje, čovjek obično pomisli na pusti grad u kojem se ništa ne događa jer su svi na moru. Tako je možda bilo dok u Zagrebu nije bilo ovoliko turista: sada glavni grad izgleda posve drukčije. Na svakom koraku niču nove kućice s hranom i pićima, iza svakog ugla netko svira.

Dašak prošlog stoljeća zavladao je Gornjim gradom. Sve je retro i tirkizno. Fićo s kakvim su mnogi nekad putovali na more, stari bicikli, drvena kabina za presvlačenje - sve podsjeća na neko drugo vrijeme. Vintage i minimalitam okupirali su Gornji grad. Ukoliko niste imali novca za more prije 50 godina, noge su se točale u lavoru s nezaboravnim simbolom, žutom patkicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kafić na otvorenom pored Matoševe klupe prvi je put otvoren ove zime. Organizatori su odmah znali da žele i ljetnu verziju.

"Inspiracija su nam nekadašnja zagrebačka ljeta koja su povezana s više generacija, 50-ih, 60-ih, 70-ih godina, generacija koje su proveli ljeto na savkom kupalištu", kazala nam je Tajana Stanković (Caffe de Matoš).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atraktivno je ljeto i na Zrinjevcu. Kokteli u lubenici, pileći paprikaš na otvorenom i vruće slatke delicije. Ne nudi Zrinjevac samo iće i piće nego i rekreaciju za najmlađe, štivo za nešto starije i interaktivne majice  za one koji žele znati više. Lajtmotiv ljeta na Zrinjevcu su djevojke u ljetnim haljinama. Iako vrijeme ovog ljeta ne služi u pravom smislu te riječi, park u centru Zagreba itekako je pun. 

Amerikanci, Korejci i Nijemci - njih u Zagrebu ima najviše. Od početka godine u Zagrebu je bilo više od pola milijuna stranaca. Prema najsvježijim podacima, samo u srpnju u Zagreb je došlo 111 i pol tisuća stranaca, što je 9 posto više u odnosu na lani. 10 posto posto je više i noćenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svima se sviđa Zagreb, ali ne samo Zagreb - sviđa im se i glazba, mogućnost ispijanja osvježavajućih pića pod nebom, a svi znaju i za Luku Modrića. I još jedna ljetna bajka - i ovog srpnja gornjogradska dvorista otvorila su svoja vrata za 40 tisuća ljudi.

Zagrebačko ljeto usprkos prognozama, itekako živi!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo