period turbulentnog vremena / Ulazimo u sezonu tuče: RTL-ov meteorolog Nikola Vikić-Topić otkriva što možemo očekivati

Tuča je prije nekoliko dana pogodila Dubrovnik, a sinoć je zahvatila okolicu Umaga. Nikola Vikić-Topić otkriva što možemo očekivati

20.5.2016.
19:25
VOYO logo

Zadnjih dana i tjedana, tuča je sve češća pojava, što i nije tako čudno jer sad zapravo tek ulazimo u njenu sezonu. Tuča je, naime, češća u toplom dijelu godine jer se tada znatno češće događa jak vertikalan razvoj oblaka i grmljavinske oluje. 

Upravo se to dogodilo i jučer kod Umaga. Napadala je velika količina, a zrna su bila otprilike veličine manjih kovanica, recimo od 10 lipa. Sve se bijelilo, skoro kao da je padao snijeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slika s meteorološkog radara u tom je trenutku, oko 18 sati, izgledala ovako: 

Image
Foto: Screenshot

Što je tamnija i crvenija nijansa, to je jača kiša, grmljavina, i veća mogućnost za tuču. Kod Umaga je prolazio jedan relativno malen, ali vrlo intenzivan oblak. Također, tuče je možda bilo i prema sjeveroistoku, uz granicu sa Slovenijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako uopće nastaje tuča? 

Tuča pada isključivo iz kumulonimbus oblaka. To su veliki oblaci, jakog vertikalnog razvoja, jedini koji daju i munje. U njima se javljaju iznimno jako uzlazne i silazne zračne struje. Brzine mogu čak prelaziti 100 kilometara na sat. U takvim strujama, usisane kapljice vode dižu se uvis, naglo se hlade i zamrzavaju. Na njih se onda lijepe druge kapljice vode, i zapravo tako zrno tuče raste. To se događa sve dok zrno ne ispadne iz uzlazne zračne struje ili dok ne postane preveliko i preteško, i struja ga više ne može nositi.

Promjer tuče može biti od pola centimetra do nevjerojatnih 20 centimetara, što je svjetski rekord izmjeren u Americi, gdje su jake grmljavinske oluje česta pojava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tuča je znatno češća u toplom dijelu godine, tako da ćemo, nažalost, vjerojatno još slušati o njoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo