Sezona se polako gasi te se već priča o učincima glavne sezone. Dok je tri posto više dolazaka i jedan posto više noćenja nego lani, čak 68 posto cijelog prometa je u privatnom smještaju.
Navodno je u samo nekoliko godina samo na zadarskom poluotoku broj kreveta u apartmanima narastao na dvije i pol tisuće, ali to je rezultiralo iseljavanjem stanovništva iz stare gradske jezgre te padom cijena apartmana.
"Nama je popunjenost bila dobra kao i proteklih godina. Razlika u odnosu na prošlu je definitivno manje gostiju u predsezoni i postsezoni", kaže Iva Stipčević Pantalon, iznajmljivačica iz Zadra za RTL.
Jeftina jela
Ugostitelji pak imaju svoju računicu - turista je više, ali je promet znatno manji. Kažu kako se mahon naručuju najeftinija jela uz čašu vode iz slavine.
"Mi imamo 30 posto manje prometa. Gosti su samim time loši, kako bi se reklo, puno manje platežne moći. Dolaze sa svojim pićem za stol, to je normalno", rekao je voditelj zadarskog restorana Marko Valković.
Srž problema
Smatraju kako problem leži u lošem poznavanju struke.
"Svi su uključeni u rad u ugostiteljstvu i turizmu i u toj našoj turističkoj ponudi svi oni koji veze nemaju s turizmom. Nažalost, to još uvijek prolazi, a kad će struka prevladati, ja ne znam, ali činjenica je da to nije pravi put", zaključio je Stipe Knežević, ugostitelj i zamjenik predsjednika Hrvatske obrtničke komore.