sezona lova je već počela /

U Dubrovniku kuhari mogu zaraditi više od ministara: donosimo priču o najtraženijim i najplaćenijim radnicima u turizmu

Kvalitetnog kadra nedostaje, pa kako bi zadržali postojeći, poslodavci koriste posebne alate. Neki od njih su bonusi na plaću, i plaćene edukacije, no jedan je najvažniji

11.2.2018.
19:00
VOYO logo

Nakon što smo objavili kako u Istri rastu minimalci za sezonce s četiri na pet tisuća kuna, danas donosimo priču o najtraženijim i najplaćenijim radnicima u turizmu. 

Iako mlad, Marko je već prekaljeni kuhar, pa dobro poznaje prednosti i mane svog zanata. "Radi se 6 dana u tjednu, jedan dan je slobodan, naravno blagdani, vikenda nemamo, većinom smo preko tjedna kad je manji obujam posla slobodni. U prosjeku na dan izbacimo oko 200 večera, zna biti nekad 100 ručkova nekad 50 ovisno o poslu", ispričao nam je Marko Jelić, šef smjene u restoranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No može se isposlovati jako dobru plaću. Iako terase restorana trenutno spavaju, kuhari se budno traže. U 350 dubrovačkih restorana, u vrijeme sezone radi čak 2.100 kuhinjskih radnika. Nekima se nude i ministarske plaće.

"Sami pomoćnici se kreću negdje od 6 tisuća kuna, varira o periodu sezone kvalificirani kuhari od 8 do 10 tisuća kuna, čak i više, a glavni od 15 do 20 tisuća kuna", kazao nam je Petar Bitanga, vlasnik restorana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvalitetnog kadra nedostaje, pa kako bi zadržali postojeći, poslodavci koriste posebne alate. Neki od njih su bonusi na plaću, i plaćene edukacije, no jedan je najvažniji.

"Za zadržavanje kvalitetnog kadra primorani smo ih imati cijelu godinu iako radimo samo sezonski, znači drukčije je nemoguće zadržati kvalitetne osobe", ističe Petar Bitanga, vlasnik restorana.

"Prije sezone bude nemoralnih ponuda, bude nagovaranja , ali opet stvar je i obraza, ako si se dogovorio prije treba neke stvari ispoštovati", kazao nam je kuhar Marko Jelić.

Omjer stalno zaposlenih i sezonaca je 50-50. Onaj tko se u kuhinju razumije lako do posla dođe, no da ne bude zabune, ministarsku plaću nitko ne servira na pladnju 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno treba se žrtvovati da bi nešto postiglo i da bi danas sutra to mogao naplatiti. Ne možeš ti sad tu doći i bez znanja i reći ja hoću 8 tisuća kuna plaću, to treba postepeno ići redom, ako si strpljiv doći ćeš do toga i zaraditi. Bogu Hvala, čist tanjur je najbolja reklama", priča nam kuhar Marko.

A očistit će turisti i u nadolazećoj sezoni više milijuna milijuna tanjura, koje će i ove godine netko morati napuniti. Sezona lova na kuhare zato je već odavno počela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo