NAKON 9 GODINA / Sindikati traže ukidanje produžne nastave: 'Učenicima je poslana kriva poruka da se može 10 mjeseci ne raditi'

'Očekivalo se da će biti pomoć učenicima i da će učenici na kraju dopunskog rada biti sposobniji, nažalost to se nije dogodilo', kaže predstavnica Sindikata zaposlenih u srednjim školama

23.11.2023.
19:57
VOYO logo

Obrazovni sindikati traže ukidanje dopunskog rada, odnosno onoga što zovemo produžena nastava. Traže i vraćanje ljetnog popravnog roka. O novim zahtjevima nastavnika u osnovnim i srednjim školama, RTL Danas je razgovarao s Nadom Lovrić, predstavnicom Sindikata zaposlenih u srednjim školama.

"Ovih zadnjih devet godina otkad je uveden nije pokazao rezultate kakvi su se od njega očekivali. Očekivalo se da će biti pomoć učenicima i da će učenici na kraju dopunskog rada biti sposobniji, odnosno da su ispunili svoje obrazovne ishode, nažalost to se nije dogodilo", odgovorila je Lovrić na pitanje zašto traže ukidanje dopunskog rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DVIJE SITUACIJE LOŠE ZA RODITELJE /

Jokić iznenađen stavom nastavnika i učenika o zabrani mobitela: 'To je zapravo poziv u pomoć...'

Image
DVIJE SITUACIJE LOŠE ZA RODITELJE /

Jokić iznenađen stavom nastavnika i učenika o zabrani mobitela: 'To je zapravo poziv u pomoć...'

"Učenicima je poslana kriva poruka da se može deset mjeseci ne raditi, a da će se na kraju čudesno u deset sati nastave odnosno u dva sata po danu u jednom tjednu sve naučiti. Svatko tko radi u školi zna da je to nemoguće", istaknula je.

'Ne treba žmiriti pred tim problemom...'

Lovrić je rekla da se nažalost događa da nastavnici zaključuju dvojke samo da bi izbjegli dopunski rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne trebamo žmiriti pred tim problemom jer da nastavnici ustraju na kvalitetnim kriterijima onda bi pune škole bile produžne nastave. Ovako linijom manjeg otpora nastavnici za svakog učenika koji barem naslućuje gradivo daju dvojku. To nije dobra poruka. To je najveća šteta učenicima", kaže.

Koje je onda rješenje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rješenje je da ta dopunska nastava koja je svakako nastavnicima plaćena bude obavezna i da se prati prisustvovanje učenika koji imaju poteškoća u učenju kako bi u tih 10 mjeseci uz još jedan sat dopunske nastave imali mogućnost savladati gradivo na vrijeme i kvalitetno", smatra predstavnica Sindikata.

"Onda bi taj ljetni popravni rok, odnosno jesenski svakako bili izbjegnuti. Učenik bi u kontinuiranom učenju postigao ono što se od njega očekuje", istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Protekla školska godina nije briljirala! Prema ocjenama nije zaslužila peticu, a od nje su se oprostili i učenici i nastavnici: 'Idemo u radne pobjede'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo