TEŠKA BRUKA / Ministarstvo obrazovanja platilo učitelju put u Indiju na dodjelu lažne nagrade: Jedna očita stvar nikome nije bila sumnjiva

Image
Foto: Facebook, Josip Regovic/PIXSELL

Nagradu, čini se, nije teško osvojiti, ali ju najbolji učitelj ili učiteljica moraju preuzeti u Dubaiju ili New Delhiju

17.11.2023.
16:52
Facebook, Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Nagrada Global Teacher Award koju je dva puta osvojio sopotski učitelj Dejan Nemčić pa mu je Ministarstvo znanosti i obrazovanja platilo put u Indiju, teška je prijevara. Otkrio je to profesor povijesti i sociologije Miljenko Hajdarović u nedavnom istraživanju, piše Jutarnji list.

Nagradu, čini se, nije teško osvojiti, ali ju najbolji učitelj ili učiteljica moraju preuzeti u Dubaiju ili New Delhiju. Bez prisustvovanja, nagrada više nije vrijedi, a da biste ju primili, morate sami platiti put do Indije ili Ujedinjenih Arapskih Emirata koji stoji više od prosječne učiteljske plaće. Tu je naravno i smještaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NAJJEDNOSTAVNIJE JE DA TO MAKNEMO' /

Ipak neće biti kažnjavanja nastavnika zbog ocjena. Fuchs: 'Nije bila namjera da netko trči od škole do škole i kažnjava'

Image
'NAJJEDNOSTAVNIJE JE DA TO MAKNEMO' /

Ipak neće biti kažnjavanja nastavnika zbog ocjena. Fuchs: 'Nije bila namjera da netko trči od škole do škole i kažnjava'

Čak dva hrvatska ministarstva nasjela su na prijevaru iza koje vjerojatno stoje poduzetnici koji zapravo vode turističke ture Indijom. Ministarstvo vanjskih poslova je redovito slalo generalnog konzula na svečane dodjele, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja je čak platilo i putne troškove.

"Prema evidenciji Ministarstva, zahtjev za sufinanciranje troškova puta na spomenuto događanje odobreno je OŠ Ive Andrića u Zagrebu u iznosu od 1651 eura", poručili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toj sopotskoj školi zaposlen je dvostruki dobitnik nagrade Global Teacher Award, Dejan Nemčić. Čini se kako je jedino njegov put platilo ministarstvo.

Dobitnica Bašić: 'Ako oni nisu sumnjali, zašto bih ja?'

Jedna od dobitnica bila je i Ivana Bašić koja je inače i članica Upravnog vijeća NCVVO-a. Rekla je da se Ministarstvo znanosti i obrazovanja ponudilo da sponzorira njen put u New Delhi, ali je ona to odbila jer je sama pronašla sponzore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada se dodjeljuje tek posljednjih šest godina, a nikome nije bilo sumnjivo ni to što se na popisu dobitnika nalaze većinom indijski državljani, uz tek pokojeg Hrvata, Srbina ili Bosanca.

"Ako naši Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo vanjskih poslova nisu sumnjali u legitimnost nagrade, ne vidim razlog zašto bih ja sumnjala", poručila je ranije Ivana za portal Srednja.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Hajdarovićevom popisu, moguće je da je Bašić primila čak nekoliko lažnih nagrada uz jednu pravu - nagradu Ivan Filipović koja se dodjeljuje za životno djelo i godišnje nagrade za rad i rezultate u predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem školstvu, visokom školstvu i znanstvenom i stručnom radu.

Image
Foto: Facebook

POGLEDAJTE VIDEO: Milenko Beneš kao učitelj radi za 1200 eura. Da je u Njemačkoj, imao bi 3000. Sindikati traže povišice od 15%

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo