IMAMO 306 NOVIH SLUČAJEVA, JEDNA OSOBA PREMINULA; / Stožer donio dvije nove odluke, Capak otkrio što još planiraju

Image
Foto: Pixsell
22.8.2020.
8:22
Pixsell
VOYO logo
  • Trenutno je u Hrvatskoj 1.841 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.
  • Od početka epidemije umrlo je 169 ljudi.
  • Najveći broj novih slučajeva već danima bilježi Splitsko-dalmatinska županija (jučer +103) i Zagreb (jučer +53).
  • U svijetu je trenutno 6.554.476 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je dosad od Covida-19 umro 797.428 ljudi.

Stanje po županijama

  • Sisačko-moslavačka: 1 novi
  • Grad Zagreb: 58 novih
  • Osječko-baranjska: 4 nova
  • Istarska: 7 novih
  • Vukovarsko-srijemska: 5 novih
  • Primorsko-goranska: 4 nova
  • Virovitičko-podravska: 1 novi
  • Međimurska: 2 nova
  • Šibensko-kninska: 14 novih
  • Varaždinska: 15 novih
  • Brodsko-posavska: 6
  • Splitsko-dalmatinska: 92 nova
  • Karlovačka: 3 nova
  • Požeško-slavonska: 2 nova
  • Dubrovačko-neretvanska: 13 novih
  • Zagrebačka: 19 novih
  • Zadarska: 19 novih
  • Koprivničko-križevačka: 6 novih

Jučer je u Hrvatskoj oboren rekord - u 24 sata oboljelo je novih 265 ljudi, a jedna je osoba preminula. Nacionalni stožer civilne zaštite tvrdi kako je to posljedica otvaranja i turizma, a navode kako su spremne nove restriktivne mjere bude li situacija gora.

Ministar Beroš rekao je kako očekuju porast starijih oboljelih jer se mladi s mora vraćaju na kontinent. Turisti masovno odlaze s obale jer im prijeti dvotjedna karantena ako ostane. Više nije siguran ni početak nastave 7. rujna, a HZJZ je objavio mjere za izvanučioničku nastavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TIJEK DOGAĐAJA

U Francuskoj se situacija smiruje, imaju 3602 novozaraženih

23:37 - Francusko ministarstvo zdravlja u subotu je prijavilo 3602 nova slučaja zaraze koronavirusom u protekla 24 sata, što je za oko tisuću manje nego u petak i manje nego kroz tjedan. Ministarstvo je priopćilo u subotu da je ukupni broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Francuskoj u proteklih 24 sata porastao za devet, na 30.512. Ranije ovog tjedna, u četvrtak, u Francuskoj je zabilježeno 4771 slučaja koronavirusa, što su bile rekordne brojke nakon karantene u toj zemlji, a zadnji puta su zabilježene u vrijeme vrhunca epidemije u Francuskoj.

Od ponedjeljka moguće uvođenje strožih mjera

23:00 - Nakon što su se pojavila nova žarišta u okolici Ivanca te u Metkoviću te propisane nove epidemiološke mjere za Imotsku krajinu, u strahu od širenja zaraze koronavirusom u unutrašnjosti Hrvatske, Nacionalni će stožer u ponedjeljak održati sastanak s lokalnim stožerima o uvođenju novih mjera u drugim krajevima zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više doznajte OVDJE.

Capak, Lauc i Đikić se slažu da nam zasad ne prijeti eksponencijalni rast broja oboljelih

22:58 - Nakon što je Nacionalni stožer civilne zaštite u subotu obznanio 306 novih slučajeva zaraze, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak poručio je za kako širenje zaraze još ne ide prema eksponencijalnom rastu. S time se slažu i domaći znanstvenici Gordan Lauc i Ivan Đikić, koji smatraju da su brojevi, unatoč tome veliki i da smo u kritičnoj fazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više doznajte OVDJE.

Dubrovnik želi platiti testiranje britanskih turista

22:57 - Gradske vlasti namjeravaju uputiti pismo britanskoj vladi s prijedlogom da Grad Dubrovnik u potpunosti financira testiranje britanskih državljana na koronavirus, a zauzvrat traže ukidanje obvezne karantene za putnike iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više doznajte OVDJE.

Devetero djelatnika splitskog KBC-a zaraženo koronavirusom

22:41 - Devetero djelatnika splitske bolnice, među kojima je pet liječnika i četiri medicinske sestre pozitivno je na koronavirus, potvrdila je u subotu navečer pomoćnica ravnatelja KBC Split za kvalitetu Slavica Dajak. Dajak je u izjavi Hini rekla da se ne radi o infekciji na odjelu već po jednoj osobi s odjela, poručivši da nema mjesta panici jer je sve pod kontrolom. Zareženi djelatnici pripadaju mlađoj i starijoj dobnoj skupini i svi imaju iste blage simptome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Među zaraženima nismo našli bolničke kontakte tako da su najvjerojatnije zaraženi izvan svojih radnih mjesta", kazala je Dajak. Dodala je da su su testirani i ostali djelatnici, no testovi su bili negativni. "Od svega je najbolje da među zaraženima nitko nema ozbiljnije simptome. Sve su to blaži slučajevi", rekla je.

Napomenula je da imaju naputak po kojem trebaju reagirati na prve simptome, poput povišene temperature, kašlja i nedolaska na posao, što bi mogao biti jedan od razloga otkrivanja pozitivnih djelatnika u splitskom KBC-u koji zapošljava 3800 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Italija zabilježila više od 1000 novozaraženih

19:02 - Talijansko ministarstvo zdravstva u subotu je izvijestilo o 1071 novom slučaju koronavirusa u posljednja 24 sata, što je prvi put od svibnja da Italija bilježi više od tisuću novozaraženih. Italija, jedna od najpogođenijih europskih država s više od 35 tisuća preminulih, uspjela je zaustaviti širenje virusa nakon vrhunca pandemije između ožujka i travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No protekli mjesec ponovno bilježi stabilan rast broja novozaraženih, a stručnjaci smatraju da su uzrok godišnji odmori i noćni život. Posljednja veća brojka u Italiji zabilježena je 12. svibnja, kad je bilo 1402 slučaja, šest dana prije otvaranja restorana, kafića i dućana nakon 10 tjedana restriktivnih mjera. Iako broj novozaraženih raste, broj smrtnih slučajeva i dalje je malen i većinom je jednoznamenkast. U subotu su zabilježena tri smrtna slučaja, dok ih je dan ranije bilo devet, a u četvrtak šest, pokazuju podaci ministarstva.

Broj novih slučajeva koronavirusa u Italiji i dalje je malen u usporedbi sa situacijom u Španjolskoj i Francuskoj. Najviše zaraženih je u regiji Lazio u kojoj se nalazi i talijanska prijestolnica, s 215 slučajeva. Oko 60 posto te brojke odnosi se na povratnike s godišnjih odmora u Italiji i inozemstvu, kazao je tamošnji zdravstveni čelnik. Sjeverne regije Lombardija i Veneto, najsnažnije pogođene u početku pandemije, bilježe 185 i 160 novih slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija je donijela nove mjere kako bi zaustavila novi rast broja zaraženih, zatvorivši klubove i diskoteke i uvevši obavezno nošenje maske po noći na javnim vanjskim površinama.

Stožer SDŽ otkrio otkuda dolazi 83 novozaraženih

18:35 - Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije objavio je s kojih su područja 83 novooboljele osobe. Njih 45 je iz Splita, šestero iz Makarske, petero iz Sinja, po četiri osobe iz Hvara i Imotskog, po troje iz Kaštela, Dugog Rata i Podstrane te po jedna novooboljela osoba iz Starog Grada, Trilja, Vrgorca, Podgore, Prološca, Klisa i Runovića. U samoizolaciji je četvero stranih državljana, priopćili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspekcija u SDŽ utvrdila 60-ak epidemioloških nepravilnosti

18:18 - U nadzoru pridržavanja epidemioloških mjera provedenom u prošlih deset dana u više tisuća objekata na području Splitsko-dalmatinske županije, Državni inspektorat, inspekcija Ravnateljstva civilne zaštite i redari lokalne samouprave uočili su tek šezdesetak nepravilnosti. Inspekcija Ravnateljstva civilne zaštite, Područnog ureda splitske Civilne zaštite provela je 77 inspekcijskih nadzora, a u 44 su uočene nepravilnosti zbog čega su poduzete mjere.

Redari lokalne samouprave izvršili su, pak nadzor pridržavanja mjera fizičke udaljenosti i dezinfekcije prostora na 1540 lokacija pri čemu su utvrdili 16 nepravilnosti za koje su izrekli upozorenja. Državni inspektorat kontrolirao je u 38 objekata pridržavanje mjera fizičke udaljenosti, dezinfekcije prostora, te posjedovanja i korištenja zaštitne opreme, no nisu utvrdili nepravilnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepravilnosti nisu utvrđene ni u nadzoru pridržavanja obaveza poslodavca da osigura uvjete rada sukladno epidemiološkim mjerama i posjeduje opremu za mjerenje temperature koji je u proteklih deset dana proveden na 984 lokacije. Nije bilo nepravilnosti ni na 288 lokacija kad je riječ o poštivanju zabrane javnih okupljanja, kao ni u nadzoru poštivanja upute o broju ljudi u zatvorenim prostorijama ovisno o površini, koji je proveden na 684 lokacije.

Pridržavanje upute o radnom vremenu kontroliralo se na 659 lokacija, no također nisu utvrđene nepravilnosti. Pokazalo se također da se poštuju upute o poljoprivrednim aktivnostima jer ni na jednoj od kontrolirane 44 lokacije nisu pronađene nepravilnosti. Nepravilnosti nije bilo ni kad je riječ vjerskim okupljanjima, a kontrolirano je 125 lokacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontrola ukupno 132 trgovine, obrta i drugih objekata pokazala je da ne posluju unatoč zabrani, dok je za provođenje treninga sportaša izvršena kontrola na 84 lokacije te nisu utvrđene nepravilnosti. U proteklom desetodnevnom razdoblju testirano je 3697 osoba od čega je njih 364 bilo pozitivno na bolest Covid-19.

Trump želi cjepivo prije izbora

17:27 Američki predsjednik Donald Trump, koji se na izborima 3. studenoga bori za drugi predsjednički mandat, pritišće zdravstvene vlasti da što prije razviju i odobre cjepivo protiv koronavirusa u svojem najnovijem tvitu u subotu. "Mračne sile ili tko god, preko Agencije za lijekove otežavaju farmaceutskim tvrtkama da pronađu kandidate i testiraju ih na cjepivo. Očito se nadaju odgodi pronalaska rješenja iza 3. studenog. Treba se usredotočiti na brzinu i spašavanje života", napisao je Trump na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvit je bio usmjeren na Stephena Hahna, čelnika Agencije za hranu i lijekove (FDA). Trump je ranije rekao da se nada da će se cjepivo proizvesti do predsjedničkih izbora. On je suočen sa snažnim kritikama zbog odnosa prema epidemiji koronavirusa koja je u toj zemlji odnijela 175 tisuća života a oboljelo je više od 5,6 milijuna ljudi.

Stručnjaci upozoravaju da bi svako političko upletanje u testiranje cjepiva i proces odobrenja mogao dovesti u pitanje to cjepivo i ugroziti njegovu sigurnost i legitimnost. Sve bojazni vezane uz cjepivo mogle bi dovesti do niže stope cijepljenja što bi otežalo borbu protiv pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hahn je više puta rekao da će se FDA držati svojih uobičajenih strogih znanstvenih procedura i dodao da se nije suočio s pritiscima da izmijeni svoje kriterije. U tijeku su velike kliničke studije u koje je uključeno do 30.000 subjekata. Ako se provedu do jeseni, FDA bi mogao započeti proces odobrenja cjepiva, koji je inače skup i dugotrajan. Američki vladini stručnjaci, uključujući glavnog specijalista za zarazne bolesti Antonyja Faucija, vjeruju da bi cjepivo moglo biti dostupno početkom 2021.

Kina odobrila testiranje potencijalnog cjepiva na ljudima

16:20 Kina je odobrila testiranje na ljudima potencijalnog cjepiva protiv koronavirusa koje je kultivirano u stanicama insekata, objavila je lokalna vlast u jugozapadnom gradu Chengduu u subotu. Kina se nalazi usred globalne utrke razvoja isplativog cjepiva, u svrhu zaustavljanja pandemije koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korištenje stanica insekata za razvoj proteina za cjepivo protiv koronavirusa - prvo u Kini - moglo bi ubrzati proizvodnju na veliko, rekla je gradska vlast u Chengduu u najavi na društvenoj mreži WeChat. Cjepivo koje je proizvela bolnica Zapadna Kina pri sveučilištu Sichuan u Chengduu, odobrila je Nacionalna uprava za medicinske proizvode, kako bi ušlo u fazu kliničkog ispitivanja, pisalo je u najavi.

Testiranje na majmunima pokazalo je da cjepivo prevenira SARS-CoV-2 zaraze bez vidljivih nuspojava. Kineski znanstvenici već vode istraživanja barem još osam potencijalnih cjepiva protiv koronavirusa koja se nalaze u različitim stadijima kliničkih ispitivanja. Strane kompanije, poput njemačke BioNTech i američke Inovio Pharma, također surađuju s lokalnim tvrtkama kako bi testirale svoja eksperimentalna cjepiva u Kini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak 'Andrija Štampar' zaprimio 726 briseva na testiranje

15:50 Nakon gužvi ispred zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar", zbog kojih je uvedena i posebna prometna regulacija, ravnatelj Zvonimir Šostar rekao je kako su u petak, zajedno sa uzorcima za testiranje na covid-19 iz zagrebačkih domova zdravlja, zaprimili ukupno 726 briseva.

"Radimo pod velikim opterećenjem, nismo očekivali ovakve gužve. Trenutno samo na uzimanju briseva radi sedmero djelatnika, a posljednjih dana dnevno nam prođe između 200 i 300 ljudi. Pritom nam je pomogla odluka da se pacijenti s uputnicom za testiranje mogu testirati u domovima zdravlja", izjavio je Šostar u subotu Hini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i kako će o svemu u ponedjeljak razgovarati s ravnateljicom Klinike za infektivne bolesti Alemkom Markotić i ravnateljem HZJZ-a Krunoslavom Capakom, s ciljem da testovi budu gotovi unutar 24 sata, umjesto u roku 48 sati kao sada.

U zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo, gdje je i je moguće i drive-in testiranje, može se testirati i bez liječničke uputnice od 8 do 16 sati radnim danom, a vikendom i blagdanom od 8 do 14 sati. Negativan nalaz PCR testa potreban je posljednjih dana za ulazak u Austriju, Italiju i Srbiju, što dodatno uzrokuje velike gužve.

306 novih slučajeva u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 143 osobe

14:15 U protekla 24 sata zabilježeno je 306 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 2052. Među njima su 143 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 12 pacijenata. U protekla 24 sata testirane su 2574 osobe. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 7.900 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 306 u protekla 24 sata.

5.678 osoba se oporavilo, a dosad je preminulo stotinu i sedamdeset soba.

Do danas je ukupno testirana 148.742 osobe, od toga 2574 u protekla 24 sata.

Stožer je produžio i odluku vezani za noćne klubove i barove - radno vrijeme do ponoći vrijedi do 7. rujna.

Nova odluka Stožera za područje Grada Imotskog i obližnjih općina

13:55 Za Grad Imotski i općine Cista Provo, Lovreć, Lokvičići, Podbablje, Proložac, Runovići, Zagvozd i Zmijavci uvedene nužne epidemiološke mjere su:

  • na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba
  • ostale privatne svečanosti i proslave mogu se organizirati samo u krugu obitelji i na njima može biti prisutno najviše 20 osoba
  • ugostiteljski objekti iz skupine „Barovi“ i ugostiteljski objekti tipa bistroi mogu usluživati goste samo na otvorenim dijelovima (terasama i slično)
  • na sahranama može biti prisutno najviše 50 osoba, a sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom
  • obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja pružaju ugostiteljske usluge ne smiju primati skupine u kojima je više od 20 osoba.

Ove mjere vrijede od ponedjeljka.

WHO preporučuje nošenje maski za djecu iznad 11 godina

13:50 Počevši od 12. godine, djeca bi trebala nositi maske svaki put kad ih nose i odrasli, primjerice u gužvama, kao alat borbe protiv covida-19, rekle su UN-ove zdravstvene i agencije za prava djece u uputama koje su pripremile vlastima.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UN-ov dječji fond (UNICEF) općenito nisu preporučivale da djeca između 6 i 11 godina nose maske, no to bi se trebalo uzeti u obzir u područjima s intenzivnom stopom prijenosa virusa i u posebnim prilikama poput škola.

Međutim, postoje situacije kad maske mogu "značajno smetati procesu učenja i imati negativan utjecaj na važne školske aktivnosti", rekli su međunarodni stručnjaci koji su skicirali upute.

Manju djecu se ne bi trebalo tjerati da nose maske, pogotovo zato što ih ne mogu sama stavljati i skidati na pravi način, prema uputama koje su objavljene u petak navečer.

Stručna skupina je rekla da bi djeca do pet godina trebala biti pod stalnim nadzorom ako bi nosila maske.

"Djecu bi također trebalo poslušati glede njihove percepcije i bilo kakvih problema po pitanju nošenja maske", rekli su.

Transparentni vizir nudi manju zaštitu od tkanine koja pokriva usta i nos, prema uputama.

Prema informacijama prikupljenim diljem svijeta, samo oko 1 do 7 posto svih slučajeva covida su djeca i mladi ispod 18 godina.

Suprotstavljena su istraživanja po pitanju toga nose li zaražena djeca manje, više ili jednaku količinu virusa u usporedbi s odraslima.

U Brodsko-posavskoj županiji šest novozaraženih koronavirusom

13:50 Na području Brodsko-posavske županije evidentirano je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, potvrdio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Na području te županije trenutno je 81 osoba pozitivna na koronavirus, a u samoizolaciji su 382 osobe. Od koronavirusa u Brodsko-posavskoj županiji do sada je oboljela 271 osoba, među preminulima tri su osobe bile pozitivne na koronavirus.

U Požeško-slavonskoj županiji nema novooboljelih. Prema podacima županijskog Stožera civilne zaštite trenutno je 13 osoba pozitivno na koronavirus, jedna je osoba u bolnici, a 12 u kućnoj izolaciji. Za 89 osoba je određena mjera samoizolacije.

U Zadarskoj županiji 19 novozaraženih koronavirusom

13:45 U Zadarskoj županiji 19 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, trinaest ih je iz Zadra, dvoje je s područja općine Vir, a po jedan iz Paga te općina Sveti Filip i Jakov, Vrsi i Bibinje, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

Kod novooboljelih je riječ o obiteljskim kontaktima i mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju. Jedna je žena u dobi 82 godine, koja je bila na respiratoru, preminula.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 11 pacijenata oboljelih od Covida-19, od kojih je troje na respiratoru.

U samoizolaciji je 570 osoba, nadzor je istekao za njih 5040, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 280 uzoraka.

Službenici PU zadarske u protekla 24 sata evidentirali su jedno kršenje samoizolacije.

U Karlovačkoj županiji tri nova slučaja

13:36 U posljednja 24 sata ( jučer od 12 sati do danas u 12 sati) od ukupno 59 nalaza u Karlovačkoj županiji su tri pozitivna na covid-19 . Sve tri osobe su iz Karlovca, 1 mlađa ženska osoba koja je kontakt već prije oboljele osobe, jedna mlađa muška osoba koja se vratila s mora i muškarac srednjih godina za kojeg epidemiolozi utvrđuju izvor zaraze.

Do sada je u Karlovačkoj županiji ukupno oboljelo 156 osobe. Na hospitalizaciji u OB Karlovac se i dalje nalaze 2 muške osobe.

U samoizolaciji se nalazi 201 osoba.

U Šibensko-kninskoj 14 novih slučajeva

13:35 U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije 14 osoba pozitivno je na covid-19. Od tog broja 12 osoba ima prebivalište na području Šibensko-kninske županije - 11 na području Grada Šibenika i jedna na području Grada Skradina. Dvije novooboljele osobe trenutno borave na području županije, dok im je prebivalište drugdje.

Većina novooboljelih je mlađe životne dobi i uglavnom su kontakti prethodno oboljelih.

U Vukovarsko-srijemskoj pe novooboljelih

13:30 U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je pet novopozitivnih na koronavirus, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Među novozaraženima po jedna je osoba iz Tovarnika, Vukovara, Ivankova, Cerića i Otoka.

U Krapinsko-zagorskoj županiji 3 novoboljela

12:23 U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane su 3 nove osobe zaražene koronavirusom. Novooboljeli imaju prebivališta na području Grada Oroslavja te općina Gornja Stubica i Jesenje. Radi se o jednom kontaktu već poznate oboljele osobe te o dva nova slučaja koji će se epidemiološki obraditi.

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko - zagorske županije je 17. U samoizolaciji se nalazi 78 osoba.

Trinaest novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

13:16 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u protekla 24 sata 13 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je devet iz Metkovića i povezuju se s jednom svadbom, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Pozitivan je i jedan strani državljanin koji trenutno boravi u Dubrovniku i za kojeg se utvrđuje epidemiološka veza, kao i za zaraženu ženu iz Ploča.

Po jedna žena iz Konavala i Dubrovnika zaražene su kao kontakt prethodno poznatog slučaja, navode iz Stožera.

Izliječene su četiri osobe, dvije iz Dubrovnika, jedna iz Ploča te jedna iz Zagreba koja se nalazi u Lumbardi.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječe se četiri osobe, a u samoizolaciji se nalazi 308 osoba.

Zabilježeno je i jedno kršenje te mjere.

Od početka pandemije analizirano je ukupno 8179 uzoraka.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

U Zagrebačkoj županiji 19 novooboljelih od koronavirusa

13:05 U Zagrebačkoj županiji potvrđeno je devetnaest novooboljelih od Covida-19, objavio je u subotu Stožer civilne zaštite te županije.

Prema podacima do subote u 11 sati, na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 108 slučaja, a ukupno je u bolest potvrđena kod ukupno 364 osobe, izliječeno je njih 245 dok je 11 osoba preminulo.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 83 novozaražena i devet stranaca

13:00 U Splitsko-dalmatinskoj županiji u protekla 24 sata 83 su novooboljele osobe od Covid infekcije s područja županije, a osim njih zaraženo je i devet stranih državljana, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ukupno je u 24 sata obrađeno 755 testova.

Svih 83-oje novopozitivnih na Covid-19 iz županije se još evidentiraju po mjestu prebivališta, o čemu će županijski Stožer obavijestiti po pristiglim podacima. "Uz 83 novooboljele osobe pozitivne na Covid infekciju s područja Splitsko dalmatinske županije, još je devet stranih državljana pozitivno, a koji su testirani u Splitu. Ujedno, od 83 novooboljele osobe s županije deset je osoba kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju", istaknuli su u županijskom Stožeru u Splitu. Trenutno se 1208 osoba nalazi u samoizolaciji, 20 Covid pozitivnih osoba je na bolničkom liječenju u KBC-u Split, od kojih su dvije osobe na respiratoru, a u karanteni je dvoje stranih državljana.

15 novozaraženih u Varaždinskoj županiji, pet povezano sa svadbom

12:39 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježeno je 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je pet povezano sa svadbom, koja je održana prošli vikend u ivanečkom kraju, priopćili su u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Šestero novooboljelih su bliski kontakti prethodno zaraženih osoba. U tri slučaja radi se o povratnicima s ljetovanja. U jednom slučaju radi se o preventivnom asimptomatskom testiranju zbog dolaska na svadbu iz inozemstva, dodaju iz županijskog Stožera.

U varaždinskom Stožeru očekuju da će se sljedećih dana povećati broj zaraženih povezanih sa svadbom. Svi zaraženi iz svadbe trenutno se liječe kod kuće, a riječ je o blažim kliničkim slikama.

Tijekom jučerašnjeg dana na bolničko liječenje zaprimljene su tri osobe – dvije osobe od 60 godina zbog intenzivnijeg praćenja i liječenja te jedan 30-godišnji muškarac zbog teže kliničke slike.

Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije ističe da je ovime epidemiološka situacija narušena i više se ne možemo smatrati zadovoljavajućom.

„Apeliramo još jednom da se maksimalno pridržavamo uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Osobe koje se vraćaju s ljetovanja ili s nekog drugog rizičnog područja moraju biti odgovorne i ne približavati se starijim i bolesnim osobama barem prvih 7 dana po povratku, a u slučaju pojave simptoma bolesti obavezno se moraju javiti svojem liječniku obiteljske medicine radi upućivanja na liječenje i izolaciju“, poručio je Vugrin.

Naglasio je da je strogo pridržavanje epidemioloških mjera u ovom trenutku neophodno i nužno ukoliko želimo imati zdravu zajednicu.

Iz Stožera dodaju da se Varaždinskoj županiji pripisuju i dva nova slučaja zbog prijavljenog mjesta prebivališta, a bilježe se i dvije osobe koje su se oporavile.

Tako je broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada 40. Od toga je sedmero zaraženih smješteno u Općoj bolnici Varaždin, a 33 ih se liječi izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji je 108 registriranih slučajeva zaraze i dodatnih 15 slučajeva se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Pod mjerom samoizolacije nalazi se 250 osoba, a sve su bliski kontakti potvrđeno zaraženih.

U Požeško-slavonskoj 13 aktivnih slučajeva

12:38 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 13 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 12 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 1 osoba je hospitalizirana. U samoizolaciji se nalazi 89 osoba, a ukupno je testirano 4906 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 154 uzoraka. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Posjete i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne, do daljnjega su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.

Zbog trenutne situacije na području županije, od 03. srpnja ponovno je aktivirana COVID ambulanta u Požegi s radnim vremenom od 08,00 do 20,00 sati, na adresi Matije Gupca 10. Kontaktni broj ambulante: 095/340-0019

Dvoje novozaraženih u Međimurskoj županiji

12:00 U Međimurskoj županiji dvoje je novopozitivnih na koronavirus, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Od 85 uzetih uzoraka u posljednih 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, 83 nalaza su negativna, a 2 pozitivna.

Danas do 11 sati testirane su 83 osobe i uzorci su u obradi.

Trenutno je u županiji 26 aktivnih slučajeva pozitivnih osoba na SARS-CoV-2 virus, a 231 osoba je u samoizolacij.

Od početka epidemije ukupno je obavljeno 2955 testiranja na COVID-19 virus, navodi međimurski Stožer civilne zaštite.

Slovenija: 43 nove zaraze i jedan smrtni slučaj među oboljelima

10:58 U Sloveniji su u zadnja 24 sata testiranjem 1203 osobe potvrđene 43 zaraze koronavirusom, a jedan oboljeli od Covida-19 je umro, objavila je slovenska vlada u subotu na Twitteru.

Broj novih zaraza povećan je u odnosu na prethodni dan kad je uz 1096 testova zabilježeno 38 slučajeva zaraze, uz također jedan smrtni slučaj.

Najviše novih zaraza u zadnja 24 sata, njih deset od 43, zabilježeno je u Ljubljani, a ostale su disperzirane u različitim općinama širom države.

Prema novim podacima ministarstva zdravstva, u slovenskim je bolnicama trenutno 18 zaraženih, nijedan nije na intenzivnom liječenju, a dvoje pacijenata u zadnja je 24 sata otpušteno kućama. Od početka epidemije u Sloveniji je do sada, nakon 149.390 provedenih testova, potvrđeno 2617 slučajeva zaraze koronavirusom, aktivnih slučajeva je trenutno 370, a 131 oboljeli od Covida-19 je do sada umro. U prvih pet dana ovog tjedna u Sloveniji je zabilježeno 188 novih zaraza, dobrim dijelom "importiranih" iz inozemstva. Najveći dio zaraženih je u mlađoj životnoj dobi i bez izrazitijih simptoma, pa je stanje u bolnicama s obzirom na priljev oboljelih stabilno i bez većih promjena.

Sedam novopozitivnih na Covid-19 u Istarskoj županiji

10:50 U Istarskoj županiji sedam je novopozitivnih na koronavirus, a u županijskom Zavodu za javno zdravstvo u protekla 24 sata ispitano je najviše uzoraka briseva na Covid-19 od početka epidemije, ukupno 440, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Od ukupno uzetih 440 uzoraka briseva njih 240 je bilo za administrativne potrebe, napominju iz Stožera.

"Kod šest slučajeva radi se o osobama iz mjera samoizolacije ili su bliski kontakti već potvrđenih pozitivnih osoba. Dvije su povezane s pulskom mesnicom, dvije su obiteljski i bliski kontakti i dvije iz dječjeg vrtića u Puli. U jednom slučaju u tijeku je epidemiološka obrada.", kazao je načelnik Stožera Dino Kozlevac.

U protekla 24 sata u Istri su izliječene još dvije osobe, pa je trenutno 63 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

U mjerama samoizolacije nalazi se 201 osoba.

Četvero novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

10:35 U Osječko-baranjskoj županiji u posljednjih 24 sata su četiri novozaražene osobe koronavirusom, od kojih su dvije iz Osijeka te po jedna iz Đakova i Koške, izvijestio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite.

U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i županijskog Zavoda za javno zdravstvo testirano je u 24 sata ukupno 220 uzoraka.

„Dvije novooboljele osobe su iz Osijeka, te po jedna iz Đakova i Koške. Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za osam kontakata novooboljelih osoba, pa je sada na području Osječko-baranjske županije pod tom mjerom 283 osobe“, navode iz županijskog Stožera.

Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 20 pacijenata, od kojih su četiri na respiratoru.

Policija je obavila 25 provjera osoba u samoizolaciji i sve su zatečene na prijavljenoj adresi.

„Inspektori i službenici civilne zaštite proveli su 18 nadzora provedbe mjera i preporuka u vezi koronavirusa u prodavaonicama i na svadbenim svečanostima te izrekli četiri usmena upozorenja zbog uočenih nepravilnosti“, priopćili su iz županijskog Stožera.

Još četvero zaraženih u PGŽ, svi od ranije u samoizolaciji

10:25 U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirano je još četvero novozraženih koronavirusom, a riječ je o mlađim ljudima, koji su već u samozolaciji, doznaje se u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Novozaražene osobe su već u samoizolaciji kao kontakti ranije zaraženih osoba, a među novozaraženima nema turista.

Četiri osobe u županiji su ozdravile, pa je u toj županiji do sada ozdravila 165 osoba, a aktivna su 43 slučaja infekcije korona virusom.

S obzirom na znatno povećane potrebe i zahtjeve za PCR testiranjima na COVID-19 kao posljedicu propisa pojedinih država u koje se turisti vraćaju iz Hrvatske ili u koje putuju hrvatski državljani, županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo nedavno je privremeno povećao i proširio kapacitete za uzorkovanje i testiranje, pa se , osim u Rijeci, uzorci za testiranje mogu dati u ispostavama u Malom Lošinju, Rabu, Cresu i Krku.

Pet novopozitivnih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

10:09 U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je pet novopozitivnih na koronavirus, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Među novozaraženima po jedna je osoba iz Tovarnika, Vukovara, Ivankova, Cerića i Otoka.

U protekla 24 sata testirano je 124 osoba. Do sada je ukupno testiranih na području županije 7510 osoba, navode iz Stožera. Dodaju kako je u samoizolaciji 181 osoba, a 26 osoba je hospitaliziranih. Od ukupnog broja pozitivnih, 10 je djelatnika iz sustava zdravstva (dva liječnika, dvije medicinske sestre/tehničara, tri druga zdravstvena radnika i tri nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 54 djelatnika (osam liječnika, 33 medicinskih sestara/tehničara, 12 drugih zdravstvenih radnika i jedan nezdravstveni radnik). Od početka epidemije, u Vukovarsko-srijemskoj županiji oboljele su ukupno 584 osobe, od kojih su 442 osobe izliječene, a ukupno je devet do sada umrlih osoba.

U Češkoj rekordan broj novozaraženih u jednom danu od početka epidemije - 506

10:00 Češke vlasti u petak su zabilježile 506 novih slučajeva koronavirusa, što je rekordan broj novozaraženih u jednome danu otkad je u toj zemlji proglašena epidemija.

Češka je do danas prijavila 21.551 potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom. Dosad je od posljedica bolesti umrlo 411 osoba, od čega 19 prošli tjedan.

Vlada te države među prvima je u Europi uvela ograničeno kretanje i poslovanje na početku epidemije.

Restrikcije je počela ukidati u svibnju, no sada ponovno uvodi neke mjere ograničenja, s obzirom na porast broja novozaraženih posljednjih tjedana.

Od 1. rujna ponovno će biti obvezne maske u javnome prijevozu, u zdravstvenim i socijalnim ustanovama te u zgradama državnog ureda, kao i u trgovinama, restoranima i zajedničkim prostorijama u školama.

Od rujna vlada planira uvesti popuštanje mjera ograničenja za javne događaje.

U Njemačkoj više od 2000 novozaraženih, najviše od travnja

9:00 Broj novozaraženih koronavirusom u Njemačkoj je u subotu ponovno porastao i najviši je od kraja travnja.

U posljednja 24 sata zdravstvene vlasti su širom zemlje zabilježile 2034 nova slučaja, čime je ukupan broj novozaraženih porastao na 232.082, priopćio je Institut Robert Koch.

Posljednji je put broj novozaraženih u zemlji bio viši 25. travnja, kada je evidentirano 2055 novih slučajeva infekcije.

U cijeloj je državi uočen veći broj manjih žarišta koje se povezuju s većim obiteljskim proslavama, objavio je Institut Robert Koch, a ima i novih slučaja zaraze virusom među njemačkim turistima koji se vraćaju iz inozemstva, osobito među mladim ljudima.

U Njemačkoj je epidemija dosegnula vrhunac početkom travnja, kada je dnevno znalo biti i više od 6000 slučajeva novozaraženih.

Broj se postupno smanjivao do kraja srpnja, no trend je u zadnje vrijeme obrnut te potiče bojazan od drugog vala infekcija.

Jedna novooboljela osoba u Sisačko-moslavačkoj županiji

8:55 U Sisačko-moslavačkoj županiji u posljednja 24 sata jedna je novooboljela osoba od Covida-19, izvijestio je u subotu županijski stožer.

Novozaražena osoba je s područja grada Petrinje. Iz županijskog Stožera CZ i dalje apeliraju na sve stanovnike županije da se pridržavaju epidemioloških mjera i preporuka Nacionalnog stožera.

Capak najavio strože mjere

8:16 Već danima bilježimo rušenje rekorda u broju novozaraženih. Turizam će biti sve manji faktor u donošenju novih mjera, a može se očekivati postrožavanje postojećih i uvođenje novih mjera.

"Sve mjere su otvorene, od nošenja maski do smanjenja broja ljudi na okupljanjima i tako dalje. Sve to se može donijeti", rekao je i dodao da bi lokalni stožer mogli reći koji problem im je najveći te da što bi se od mjera moglo primijeniti kako bi se smanjio broj novih slučajeva.

Početak nastave planiran je za 7. rujna, no i to ovisi o epidemiološkoj situaciji. Ako dođe do značajnog pogoršanja, sustav je spreman na sve, izjavio je šef HZJZ-a.

"Nismo policijska država, smatramo da je najbolje da apeliramo i educiramo da ta situacija nije dobra", dodao je.

NZJZ: U Zagrebu zabilježeno 58 novih slučajeva Covida-19

8:00 U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo (NZJZ) „Dr. Andrija Štampar“ provedeno je 660 testiranja na SARS-CoV-2, a u Gradu Zagrebu zabilježeno je 58 novih slučajeva, izvijestili su u subotu iz NZJZ-a.

Posljedično tome za 167 osoba izrečena je mjera samoizolacije.

Osam je novooboljelih osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, 19 osoba su kontakti COVID pozitivnih osoba, a kod 22 novooboljele osobe je moguće izlaganje u noćnim klubovima i kafićima tijekom korištenja godišnjeg odmora.

Kod šest je osoba epidemiološka obrada u tijeku, a tri su osobe došle iz BiH.

Svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba negativni su na SARS-CoV-2, dodaje se u priopćenju.

Trenutno je u Gradu Zagrebu 537 aktivnih slučajeva i 1133 aktivne samoizolacije, naveli su iz NZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo