NIJE DOBRO

U PONEDJELJAK NOVE MJERE, STOŽER UPOZORIO: Ako se vraćate s mora, prvih sedam dana po povratku dobro pazite na ovo

Nakon što su se pojavila nova žarišta u okolici Ivanca te u Metkoviću te propisane nove epidemiološke mjere za Imotsku krajinu, u strahu od širenja zaraze koronavirusom u unutrašnjosti Hrvatske, Nacionalni će stožer održati sastanak s lokalnim stožerima o uvođenju novih mjera

Nova žarišta u okolici Ivanca te u Metkoviću, pojavila su se ovih dana nakon dvije održane svadbe. U Metkoviću je zasad otkriveno devetero sudionika svadbe pozitivnih na COVID-19, dok je u Varaždinskoj županiji otkriveno još petero takvih osoba. Iz oba lokalna stožera poručuju kako očekuju da će sljedećih dana rasti broj novozaraženih.

Tako se koronavirus ponovno počeo širiti unutrašnjošću zemlje, nakon što je dva mjeseca epidemiološka situacija bila uglavnom povoljna. No, povratkom lokalnog stanovništva s mora, vraća se i virus, pa sve više lokalnih i županijskih stožera izvještava o novozaraženim povratnicima s mora, koji su uglavnom mlađe osobe.

CAPAK O NOVIM MJERAMA I ‘INVENTIVNIM DOGAĐAJIMA’: ‘Mladi se sele na druga mjesta, nije dobro… Odlazi se i na svadbe u Hercegovinu’

I unutrašnjost zemlje rizična

“Epidemiološka situacija je narušena i više je ne možemo smatrati zadovoljavajućom. Apeliramo još jednom da se maksimalno pridržavamo uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Osobe koje se vraćaju s ljetovanja ili nekog drugog rizičnog područja moraju biti odgovorne i ne približavati se starijim i bolesnim osobama barem prvih sedam dana po povratku, a u slučaju pojave simptoma bolesti obavezno se moraju javiti svojem liječniku obiteljske medicine radi upućivanja na liječenje i izolaciju. Strogo pridržavanje epidemioloških mjera u ovom trenutku je nužno ako želimo imati zdravu zajednicu”, apelirao je putem Jutarnjeg načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, Robert Vugrin.

S Vugrinovom se procjenom slažu i u Nacionalnom stožeru civilne zaštite, a i ministar zdravstva je zabrinut zbog mogućnosti širenja zaraze u kontinentalne dijelove Hrvatske. “Apeliram na mlade da paze, da se pridržavaju mjera i kada dođu u svoje gradove, da prorijede kontakte, neka se ne druže barem sedam dana i tako sačuvaju i sebe i svoje bližnje”, poručio je Vili Beroš.

KAKO ZAUSTAVITI ŠIRENJE ZARAZE? Capak: ‘Sve mjere su na stolu; Lako je poslije bitke biti general’; Hoće li odgoditi početak školske godine?

U ponedjeljak nove mjere

Stožer Splitsko-dalmatinske županije, najteže pogođene hrvatske regije, prvi je krenuo u rješavanje problema. Zatražili su i dobili dozvolu za uvođenje strožih mjera na području Imotskog i općina Cista Provo, Lovreć, Lokvičići, Podbablje, Proložac, Runovići, Zagvozd i Zmijavci. Tako će od ponedjeljka na najmanje 14 dana broj gostiju na svadbama i sprovodima biti ograničen na 50, a OPG-ovi koji pružaju turističke usluge ne smiju primiti više od 20 gostiju istovremeno.

U sljedećim se danima očekuju i prijedlozi mjera iz drugih lokalnih stožera. Zbog ogromnog porasta broja novozaraženih Nacionalni će stožer u ponedjeljak održati sastanak s lokalnim stožerima kako bi raspravljali potencijalne nove mjere. Naime, u Nacionalnom stožeru smatraju kako lokalni stožeri najbolje znaju situaciju na terenu, pa će moći predlagati nove mjere. Neslužbeno se doznaje kako će lokalne mjere biti pretvorene u nacionalne ako se situacija nastavi pogoršavati, pogotovo kada počne nova školska i akademska godina.

STOŽER OBJAVIO NOVU ODLUKU ZA IMOTSKI I NEKOLIKO OPĆINA: Radit će samo kafića, svadbe do 50 osoba, evo što je s ostalim proslavama

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr