RODITELJI BIJESNI NA NASTAVNICU ŠKOLE U SESVETAMA; Dala je učenicima pitanja o koroni: / 'Što nam to rade od djece?'

Image
Foto: Ilustracija: Shutterstock

Ravnatelj škole u kojoj su se roditelji učenika pobunili zbog zadatka o koronavirusu: 'Moramo ih učiti da znaju zaštiti svoje najmilije, da zaštite sebe.

16.9.2020.
19:09
Ilustracija: Shutterstock
VOYO logo

Učenicima petog razreda Osnovne škole Brestje u Sesvetama nastavnica prirode je dala zadatak koji se tiče koronavirusa da ga naprave za idući put kada budu imali sat. 24sata je uz dopuštenje roditelja objavio pitanja za koja kažu da su potpuno neprimjerena.

Tako su učenici morali odgovoriti u kojoj državi svijeta je najviše oboljelih od Covid-19, je li broj zaraženih osoba koronavirusom u vremenu od 7. do 14.9. u porastu, padu ili stagnira i je li broj je zaraženih svakim danom u porastu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, učenicima je zadano i da ispune tablicu s brojem zaraženih po datumima od 7.9. do 14.9.

Image
HZJZ DAO UPUTE ZA RAD UČENIČKIH I STUDENTSKIH DOMOVA: /

'U domovima zabranjeni posjeti, nema zabava u zatvorenom'

Image
HZJZ DAO UPUTE ZA RAD UČENIČKIH I STUDENTSKIH DOMOVA: /

'U domovima zabranjeni posjeti, nema zabava u zatvorenom'

Traže suspenziju nastavnice

"Kako da nije dovoljno zastrašujućih vijesti, zatvorskih uvjeta u školama i zatrpavanja mladih upitnim informacijama, što nam to rade od djece, jel' dosta traume?!", pitaju roditelji od kojih su se neki obratili školi s upitom koji je smisao zadaće, tj. istraživačkog rada. Tvrde da zadatak nije u skladu s nastavnim jedinicama udžbenika ni kurikula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio roditelja prosvjetnim je institucijama uputio zahtjev za suspenziju predmetne nastavnice, a dio ih ističe kako se radi o jako dobroj nastavnici. Majka jednog djeteta je za 24sata rekla da je dijete tražilo pomoć od nje jer nije znalo gdje potražiti podatke. Dijete se navodno prestrašilo da će dobiti jedinicu kod nove nastavnice.

Tabu tema?

Mišo Kutleša, ravnatelj škole, rekao je za 24sata da mu je jako žao što mu se roditelji nisu javili da porazgovaraju o svemu, naglasivši da se radi o izuzetno dobroj profesorici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još nismo stigli razgovarati, i zaista ne mogu ništa govoriti dok profesorica ne dođe na nastavu. No zaista smatram da se ne radi o ničemu tako dramatičnom. Koliko sam i ja vidio pitanja, radi se o istraživačkom radu na temu koja se tiče svih nas. Ne radi se ni o čem nenormalnom, moramo djecu upoznati s tim temama, a ne im pričati bajke. Živimo u vremenu epidemije korone i nije dobro da stvaramo tabu-teme oko toga", ističe ravnatelj koji apsolutno stoji iza svoje nastavnice.

Učenici nose maske, moraju se pridržavati mjera te je to jedan od načina da im se ova ozbiljna tema približi, smatra Kutleša i dodaje da su s 12 godina dovoljno veliki da im se može pristupiti s ovakvim temama i ovakvim načinom rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo ih učiti da znaju zaštiti svoje najmilije, da zaštite sebe. Mislim da ni tema ni pitanja, ni sam zadatak nisu neprimjereni za njihov uzrast. Sve je u skladu s kurikulom, no to moraju procijeniti i nadležna stručna tijela, a ne ja. Žao mi je što se sve ovako gura u medije, nama su djeca apsolutno na prvome mjestu. Nitko nije imao nikakvu lošu namjeru, dapače", zaključio je Kutleša za 24sata.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo