ULIČNE MINIKNJIŽNICE / Posudi, čitaj, vrati: Kućice za knjige slične onima za ptice osvajaju Hrvatsku

Image
Foto: RTL / Facebook

Cilj je promicanje pismenosti i ljubavi prema čitanju te vrijednosti i važnosti društvenoga zajedništva

6.7.2019.
8:04
RTL / Facebook
VOYO logo

Već četvrta kućica za knjige na području Općine Tisno, napunjena knjigama i spremna za druženje s malim i velikim ljubiteljima čitanja, postavljena je ovih dana na plaži Banj. Kućice za knjige postavila je Narodna knjižnica i čitaonica Tisno, a mogu se naći i na još tri lokacije: na ulazu na šetnicu Andrija u Tisnome, ispred Prezentacijskog i informacijskog centra u Betini te na Obali sv. Ivana u Jezerima.

Image

Posudi, čitaj, vrati: Tisno ima već četvrtu kućicu za knjige

Image

Posudi, čitaj, vrati: Tisno ima već četvrtu kućicu za knjige

Nova otvorena knjižnica je u funkciji na plažama grada Krka. Prva je postavljena na plaži Dražica prije nekoliko godina, a nova ovih dana dolazi u obliku 'ormarića na stablu' na plaži Plav. Zasluga je to udruge Kreativni Krk koja planira širiti ormariće i po ostalim plažama. Usto, planira prikupljati knjige i u središtu grada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko dana, jarko crveni oslikani ormarić s knjigama osvanuo je i na splitskoj plaži Bačvice zahvaljujući splitskoj Gradskoj knjižnici Marka Marulića. Iz knjižnice poručuju: ''Bez članarine, bez zakasnine, radno vrijeme svaki dan u godini, danju i noću''.

Narodna knjižnica i čitaonica Tisno ovom se projektu priključila prošloga ljeta. Kućice s knjigama te knjižnice na plažama u sklopu još nekoliko sličnih inicijativa postoje u još nekoliko hrvatskih gradova. Riječ je o nastavku međunarodnoga projekta pod nazivom LittleFree Library koji je u Hrvatskoj svoju prvu kućicu za knjige, službeno upisanu na svjetsku kartu Little Free Library, dobio 2015. godine, i to u sklopu djelovanja Gradske knjižnice Poreč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgledom nalik na kućice za ptice, ove kućice za knjige i koriste se na sličan način – svi zainteresirani slobodno se mogu poslužiti knjigama koje su im na raspolaganju, ali mogu i obogatiti postojeću malu zbirku - dodavanjem novih naslova. Ovaj projekt podsjeća i na globalnu inicijativu BookCrossing, čijih otprilike milijun i pol sudionika, s ciljem da cijeli svijet učine knjižnicom, razmjenjuje više od 11 milijuna knjiga koristeći se javnim prostorima u više od 130 zemalja.

Projekt Little Free Library, u sklopu kojeg je već postavljeno više od 50.000 malih besplatnih knjižnica u 70-ak zemalja svijeta i zahvaljujući kojem se godišnje u svijetu izmjeni milijun knjiga, čime se povećava njihova dostupnost ljudima različite dobi i financijskih mogućnosti, nastao je u SAD-u. Todd Bol je 2009. godine u počast svojoj pokojnoj majci učiteljici, koja je obožavala knjige i čitanje, ispred kuće u Wisconsinu postavio drveni ormarić s knjigama koje su mogli posuđivati svi koji su to željeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako ima onih koji isključivo uzimaju knjige ili ih nadomještaju svime i svačime, u Hrvatskoj su se dosad kućice za knjige pokazale vrlo omiljenima te se sve više općina i gradova uključuje u inicijativu. Primjerice, u kućicu u porečkome parku Olge Ban stane više od 80 knjiga, a njezinim korištenjem i brigom o njoj na dojmljiv i neposredan način svakodnevno se promiče pismenost, ljubav prema čitanju te vrijednost i važnost društvenoga zajedništva. Usto, inicijatori ističu i široke mogućnosti promicanja likovne umjetnosti i arhitekture.

Primjerice, porečku kućicu oslikao je poznati riječki umjetnik Vjekoslav Vojo Radoičić, dok su u SAD-u njujorške kućice u sklopu posebne inicijative projektirali arhitekti iz udruženja The Architectural League of New York. Svoj kreativni prilog projektu dao je i Matt Groening, tvorac humoristične animirane serije o svjetski poznatoj obitelji Simpson, a kućice u Tisnom oslikala je lokalna slikarica Andrea Mintaković.

U Hrvatskoj je početkom lipnja likovna udruga "Oton Iveković" iz Klanjeca oslikala 10 kućica za knjige namijenjene području Zagorskih Sela, Kraljevca na Sutli i Tuhlja. Kućice su nastavak projekta Gradske knjižnice i čitaonice "Antun Mihanović" također iz Klanjeca, koja je već postavila tri kućice za knjige i tako se upisala na svjetsku kartu projekta Little Free Library.  Nastavili su s oslikavanjem još desetak kućica sve u želji da za što više ljudi omoguće besplatnu posudbu i međusobnu razmjenu knjiga promičući pritom vrijednost i važnost zajedništva u maloj zajednici.

I zagrebačka Peščenica dobila je malu kvartovsku knjižnicu, ima je i Prečko, svoje kućice za knjige imaju i Samobor, Velika Gorica, Šibenik, Zadar, Karlovac … Malo većom knjižnicom na otvorenom blizu plaže, uz Krk mogu se pohvaliti i Kali te Makarska. A koliko ovaj odlični projekt zbližava ljude, dobro govori izjava jednog od korisnika projekta: ‘’U dva tjedna posuđivanja knjiga razgovarao sam s više susjeda nego u posljednjih 10 godina! Ovo je fenomenalno pozitivna stvar!'’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo