'Robin Hood' porez / Poduzetnici o novom porezu: 'Skuplja je sirovina, energija, sad porez - to neće biti dobro!

Sindikati, pak, pozdravljaju Vladinu ideju o uvođenju porezna na ekstraprofit, Krešimir Sever smatra da je to pokušaj ravnomjernijeg raspoređivanja krize

21.11.2022.
19:39
VOYO logo

Porez na ekstraprofit iz dana u dan ima sve više protivnika. Da je nepravedan - poručuju redom stručnjaci i poduzetnici.

Ministar financija od svojih projekta ne odustaje, spreman je na argumentiranu raspravu. No, nisu ga pokolebali čak ni izvoznici koji tvrde da će zbog njega manje ulagati! Novi porez na udaru kritike. Uspješne tvrtke koje bi trebale ući "u njegove škare" neugodno iznenađene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo neki porast od šest posto, ali upadamo u tu grupu u apsolutnom iznosu, rez znači da ćemo platiti duplo veći porez nego do sada" govori predsjednik Uprave tvrtke Končar distributivni i specijalni transformatori Vanja Burul.

I oni koji ne bi trebali biti obuhvaćeni novim porezom, zabrinutost ne kriju. "Neugodno iznenađenje, povećavaju se cijene energenata, cijene sirovina - to neće biti dobro", kazao je glavni direktor Šestan-Busch Alojzije Šestan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladin potez nije antipoduzetnički - pravda se ministar financija.

Image
300 milijuna kuna... /

Je li porez na ekstraprofit zakašnjeli Robin Hood-potez ili kazna sposobnima u krizi?

Image
300 milijuna kuna... /

Je li porez na ekstraprofit zakašnjeli Robin Hood-potez ili kazna sposobnima u krizi?

"Ne smatram da se ovim porezom bilo tko kažnjava. Intencija nije bila, iako se to kontinuirano provlači u medijima, kažnjavanje nekoga zato što je nešto zaradio naša vlada nije intervencionistička", govori ministar financija Marko Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, dio struke smatra kako novi porez šteti uspješnima. Besmisleno je, poručuju, u njega uvlačiti sektore poput turizma, građevine i prerađivačke industrije, koji nisu mogli nužno profitirati na rastu cijena energenata.

"Pokazuje se nerazumijevanje Vlade i Europe da rast-a BDP-a nema veze s rastom profita poduzetnika - porez je vrlo nenepravedan - ne nagrađuje lošije, a šteti dobrima", kaže Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. "Svaki porez, pa će tako i ovaj, umanjuje investicijski potencijal izvoznika te njihovu konkurentnost na inozemnim tržištima", ističe predsjednik hrvatskih izvoznika Davor Baković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poduzetnici negoduju, sindikati zadovoljni. "Sasvim sigurno nije kažnjavanje uspješnih, već pokušaj ravnomjernijeg raspoređivanja krize", kaže predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Prihodi od poreza trebali bi biti raspoređeni, uglavnom najsiromašnijim građanima. "Ne slažem se s konstatacijom da bi uvođenje tog poreza moglo dovesti i do još nižeg gospodarskog rasta u idućoj godini, koji Vlada projicira na 0,7 posto. Prihodi od poreza će biti redistribuirani uglavnom građanima koji će ga dalje trošiti", dodaje Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako i kojoj mjer,i tek ćemo vidjeti, no ono što je sigurno - od novog poreza u ovom obliku država očekuje dodatnih dvije milijarde kuna u proračunu.

Inače, pri kraju je javna rasprava i davanje prijedloga na novi Vladin zakon. Otvorena je do 1. prosinca. Usvoji li ih Vlada ili ne, do kraja godine očekuje se izglasavanje u Saboru, a uspješnima, slagali se oni ili ne, dobit donosi i novi porez od sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo