tiče se 200 tvrtki / Građani o najavi poreza na ekstraprofit: 'Ne vjerujem, to je predbožićno muljanje'

Image

Vlada će u maniri Robina Hooda raspodijeliti novac najugroženijima. I dok koalicijski partneri potez podržavaju, oporba i poslodavci puni su kritika

17.11.2022.
20:26
VOYO logo

Magloviti obrisi sada su jasni. Ministar financija ima detalje novog poreza na ekstraprofit. Moći će se oporezivati najveći poduzetnici po stopi od 33 posto. I to svi, ne samo energetski sektor.

"Tiče se svih subjekata, odnosno svih onih pravnih osoba koji ostvare prihode veće od 300 milijuna kuna i koji ostvare dobit koja će biti veća za više od 20 posto u odnosu na četverogodišnji prosjek", kazao je ministar financija Marko Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjena je da će obuhvatiti oko 200 kompanija, a država planira ubrati oko dvije milijarde kuna. I to najviše iz ovih sektora.

"Prerađivačka industrija, uz napomenu da je u prerađivačkoj industriji i INA, bio bi sektor trgovine, građevinarstva i financijska industrija dominantno", dodaje Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od kompanija koja bi mogla pod porezne škare, INA u prvom polugodištu ostvarila je neto dobit od 1,6 milijardi kuna, znatno više od 500-tinjak milijuna kuna u istom lanjskom razdoblju. U plusu su i druge tvrtke iz naftnog biznisa, brojne banke, trgovački lanci.

Image
nakon bojkota oporbe /

Plenković u Saboru: 'Otvorili smo Pelješki most, uveli euro, uvodimo novi porez, povećat ćemo plaće...'

Image
nakon bojkota oporbe /

Plenković u Saboru: 'Otvorili smo Pelješki most, uveli euro, uvodimo novi porez, povećat ćemo plaće...'

Novom porezu žestoko se protive poslodavci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je definitivno kažnjavanje najuspješnijih tvrtki u našoj zemlji, koje najviše pune proračun i koji zapošljavaju najviše zaposlenika, isplaćuju najviše plaća i najviše investiraju", kazala je Irena Weber glavna direktorica HUP-a

"Ovdje se ne radi o kažnjavanju onih koji su uspješni, nego obrnuto o preusmjeravanju dobiti onih koji imaju puno prema onima koji imaju manje", govori predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I za to, ministar Primorac, ima podršku svih koalicijskih partnera: "Građani očekuju da netko u ovoj krizi mora platiti to što je iskoristio trenutak i to što je iskoristio mogućnost, hajdemo reći da omasti brk", kazao je Dario Hrebak

SDP i Most još nemaju jasan stav podupiru li do kraja novi porez. "Ovo je krizni porez. Ovo je tipični krizni porez koji lagano podsjeća na vrijeme Jadranke Kosor", komentirao je Branko Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što nam je upitno kako su došli do poduzeća koje bi oporezovali i kolika je tu zapravo nepravednost. BLIC Na kraju dana opet zarađuje država koja te novce distribuira, kako ste i sami dijagnosticirali, kao Robyn Hood", kaže Zvonimir Troskot.

Ministar pak obećaje transparentnost. "Mi ćemo ih koristiti isključivo za pomoć najugroženijima", kazao je ministar Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, građani su skeptični: "Ako pomogne, daj Bože. Ali sumnjam", govori nam Branko iz Zagreba.

"Ne vjerujem da će to napraviti. To je predbožićno muljanje", kazao je Boris iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ga Sabor izglasa, porez na ekstraprofit ili kako ga u vladi zovu socijalni doprinos bit će jednokratan. Odnosi se na dobit ostvarenu ove godine, a na naplatu poslodavcima dolazi iduće.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo