sjednica vlade / Plenković o porezu na ekstra dobit: 'To nije kažnjavanje uspješnih nego solidarni doprinos'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

U Hrvatskoj se ovaj tjedan obilježava Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

17.11.2022.
8:23
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Vlada održava redovnu sjednicu, a uvodno će se po običaju obratiti premijer Andrej Plenković koji će se osvrnuti na aktualnosti. Na dnevnom su redu prijedlozi izmjena i dopuna četiriju zakona koje će Vlada uputiti u hitnu saborsku proceduru. Riječ je o Zakonu o ustanovama, Zakonu o udrugama, Zakonu o zakladama te Zakonu o trgovačkim društvima. Vlada će usvojiti i Program pomoći uzgajivačima stoke zbog posljedica zaraze stoke bedrenicom.

Premijer Andrej Plenković je na početku podsjetio kako je sutra Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Naglasio je da je to dan kada se naglašava se izražava poštovanje hrvatskim braniteljima čiju žrtvu nikad nećemo zaboraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je organizacijski pripremila komemoraciju u Vukovaru koja će, vjeruje Plenković, biti dostojanstvena i puna poštovanja. Plenković će danas poslijepodne posjetiti Škabrnju.

Uz to premijer je podsjetio kako je u ponedjeljak usvojen proračun za 2023. godinu koji je iskazan u eurima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da kada je riječ o smanjivanju javnog duga, Hrvatska će biti na razini koja je bolja nego u vremenu prije koronakrize. Naglasio je i doprinos Vladinih mjera u tome.

''Unatoč negativnim globalnim trendovima uspjeli smo predvidjeti da će gospodarstvo rasti”, rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O novom porezu na dobit

Premijer je rekao da smo u sredini među državama članicama EU. Važno da nastavimo sa svim mjerama koje imaju antiinflacijski karakter.

“U javno savjetovanja šaljemo Zakon o dodatnom porezu na dobit. To znači da oni koji imaju više pomognu onima koji imaju manje. Smatramo da bi ovakva vrsta poreza bila solidarni doprinos. Naglašavam, ovdje se ne radi o kažnjavanju onih koji su uspješni, radi se o preusmjeravanju dobiti onih koji imaju puno na one koji imaju manje”, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Poanta je da sva sredstva koji prikupimo iskoristimo u idućoj godini i kanaliziramo ih kao izravnu potporu onima koji su najslabiji u hrvatskom društvu'', dodao je.

Naglasio je kako je to politička filozofija ovog koraka i kako će ministar Primorac o tome govoriti nakon sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako u Hrvatskoj nema socijalne frakture i kako nema zato što svakog dana vode računa da se to ne dogodi.

''Da nakon Pelješkog mosta kojim smo spojili domovinu ove godine 1.1. ostvarujemo dva ogromna strateška cilja dublje integracije u EU - euro područje i schengenski prostor. Hrvatska s već vrlo kvalitetnom energetskom infrastrukturom ima potencijala ojačati svoju ulogu kao regionalno čvorište za razvoj energetike'', rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Solidarnost s Poljskom

Premijer je rekao da želi u ime Vlade izraziti solidarnost s Poljskom nakon eskplozije koja se dogodila u blizini granice s Ukrajinom.

“Nema indikacije da će se aktivirati članak 4. Ono što očekujemo je da se ispitaju sve okolnosti. Pritom osuđujemo napade Rusije na Ukrajinu”, rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo