JEDINSTVO ILI RASKOLI / Počele pripreme za proslavu Oluje: hoće li Knin na najslavniju obljetnicu postati pozornica podjela?

Pripreme za 20-tu obljetnicu Oluje u punom su jeku, ali i dalje uz napetosti i nesporazume. Iz Srbije nastavljaju blatiti Oluju, neke zemlje otakazuju sudjelovanje u vojnoj paradi, a HDZ se buni što u Kninu ne bi trebalo biti političkih govora

20.7.2015.
19:09
VOYO logo

Radovi oko svečane bine za uzvanike mimohoda za Oluju - već su krenuli. No neka će mjesta ostati prazna, a ni uz paradne korake hrvatskih vojnika, neće biti oni stranih vojnih izaslanstava. Da je njhovo otkazivanje dolaska u Zagreb diplomatski korak, unutrag šefica diplomacije - ne vidi.

"Ja ne mislim da je to bilo kakav udarac Hrvatskoj. Upravo obrnuto. Mislim da je točno ono što treba biti. Svi koji žele doći su dobrodošli, tko ne želi nikom ništa. Ja ne vidim u tome apsolutno nikakav problem, to je naprosto naša stvar", smatra Vesna Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiji pak nastavljaju blatiti Oluju. Pa nakon što je premijer Aleksandar Vučić Oluju nazvao najvećim etničkim čišćenjem u Europi poslije Drugog svjetskog rata, mnoge zemlje članice NATO-a otkazale su sudjelovanje u vojnoj paradi.

No iz MORH-a poručuju da o razlozima ne žele špekulirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stavljanje sudjelovanja gostiju iz inozemstva u prvi plan je deplasirano. Neke države su potvrdile svoje sudjelovanje, neke su najavile da neće sudjelovati, a od nekih još uvijek očekujemo odgovor", kažu nam iz MORH-a.

I potpredsjednik Vlade pokušava spustiti tenzije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da proslava Dana pobjede i vojni mimohod ne bi trebao biti uopće povod za naslađivanje hoće li netko doći ili neće. U tom smislu očekujem da će to biti jedan pravi pokazatelj zajedništva u RH", smatra Ranko Ostojić.

I dok je program za 4. kolovoza poznat: mimohod dug oko 4 kilometra trajat će dva sata, predviđeni su i govori i kulturni program. Što će i kada točno protokol pripremiti sutradan u Kninu - još se ne zna. Zasad je dogovoreno samo jutarnje dizanje hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi i misa za domovinu. Govori ove godine tamo nisu predviđeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Knin i braniteljske udruge imaju i svoj program. Otvorenje Muzeja Oluje, spomenika Franji Tuđmanu, a navečer pučko veselje. Na pozornici na stadionu NK Dinara nastupaju Thompson, Mate Bulić i Luka Čajić. Samo da Knin na najslavniju obljetnicu ne postane pozornica podjele.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo