PLENKOVIĆ UPOZORAVA: / 'Ako se dogodi širenje zaraze, mjere bi se mogle vratiti'; Govorio i o turizmu te vrtićima i školama

Image
Foto: Pixsell

Nakon što je objavljeno da kreće popuštanje mjera u tri faze, premijer je održao konferenciju za medije

23.4.2020.
15:23
Pixsell
VOYO logo

Hrvatska kreće s popuštanjem mjera, objavio je na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković te prikazao detalje plana u tri faze.

Image
OD PONEDJELJKA RADI VEĆINA TRGOVINA, KREĆE I JAVNI PRIJEVOZ: /

Kasnije se otvaraju kafići i dio škola; 'Ne slijedimo i ne trčimo. Oprez maksimalan'

Image
OD PONEDJELJKA RADI VEĆINA TRGOVINA, KREĆE I JAVNI PRIJEVOZ: /

Kasnije se otvaraju kafići i dio škola; 'Ne slijedimo i ne trčimo. Oprez maksimalan'

"Sve što smo do sada učinili je ostvarilo dobar rezultat", rekao je Plenković. "Mi smo u fazi u kojoj smo došli do postupnog ukidanja mjera. Vlada je pažljivo gledala kakve će to imati učinke na gospodarstvo i živote građana", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako dođe do širenja zaraze, mjere bi se mogle vratiti

Naglasio je kako vjeruje da ćemo ovakvim postupnim pristupom ostvariti dobar rezultat za gospodarstvo i prihodovnu stranu proračuna. "Pazit ćemo da ne dođe širenja zaraze", kazao je premijer. "Ako se to dogodi, možemo ih vratiti. Revezibilnost nije isključena", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je i o turizmu te kazao kako je obavio niz razgovora. "Ja sam i jutros i cijeli ovaj tjedan obavio razgovore s kolegama čiji državljani vole Hrvatsku. Svi kolege željeli bi da u idućim tjednima pronađimo model kako da omogućimo otvaranje granica i omogućimo dolazak ljudi", rekao je Plenković. Kazao je kako je pričao s austrijskim kancelarom Kurzom, slovenskim premijerom Janšom te mađarskim premijerom Orbanom i dodao kako to podržava i njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Ako su dvije zemlje u sličnoj epidemiološkoj situaciji, ako se jednako dobro bore, dođemo do rješenja kako se može putovati. Pa tako da Slovenci mogu u Hrvatsku, a Hrvati u Sloveniju. Iste želje imaju i drugi. Tražit ćemo rješenje i da se onda može odraditi sezona. Jasno, ona ne može biti rekordna kao zadnje tri", poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne trčimo, ne slijedimo'

Kazao je kako su propusnice i dalje aktualne. "Proširit će se opseg razloga zašto se mogu izdavati. One ostaju, ali opseg će biti povećan uz praćenje epidemiološke slike. Što se tiče trgovina, HZJZ će izraditi preporuke. Očekujemo da se radi dvokratno".

Propusnice ostaju, ali će se i dalje izdavati - premijer je to ilustrirao primjerom kazavši da ako netko iz Krapine ide u Vodice na more, dobit će propusnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne trčimo, ne slijedimo. Otpuštanje mjera koliko možemo uz maksimalan oprez", kazao je. Na pitanje kolike će biti grupe u vrtićima i školama kazao je kako će epidemiolozi izvijestiti javnost. "Rok koji smo dali je 11. svibnja".

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo