ZAJEDNIČKI INTERESI / Plenković i rumunjska premijerka održali radni sastanak i najavili jačanje suradnje

Image
Foto: Vlada RH / Twitter

Rumunjska, Finska i Hrvatska čine trio predsjedatelja EU u sljedećih godinu i pol

3.12.2018.
13:37
Vlada RH / Twitter
VOYO logo

Hrvatski premijer Andrej Plenković i njegova rumunjska kolegica Vasilica Viorica Dancila najavili su u ponedjeljak u Zagrebu jačanje suradnje u okviru tročlanog predsjedanja Europskom unijom, ocijenivši da dvije zemlje dijele brojne zajedničke interese, osobito u pregovorima o višegodišnjem financijskom okviru EU-a i ulasku u šengenski prostor.

Plenković i Dancila održali su radni sastanak uoči početka dvodnevnog summita Srednjoeuropske inicijative (SEI) kojim Hrvatska zaključuje svoje jednogodišnje predsjedanje tom regionalnom inicijativom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proteklih smo dana usuglasili zajednički program triju predsjedništva Europskom unijom ... i usuglasili prioritete za sljedećih 18 mjeseci", rekao je Plenković, podsjetivši da Rumunjska 1. siječnja preuzima šestomjesečno predsjedanje EU-om. Nakon Rumunjske, predsjedanje preuzimaju Finska, pa Hrvatska u prvoj polovici 2020., a te tri zemlje čine trio predsjedatelja u sljedećih godinu i pol.

"Želimo da i na bilateralnom i na multilateralnom planu, a osobito sada za vrijeme predsjedanja Europskom unijom, podupiremo jedni druge u ostvarenju jednog od naših najbližih neposrednih ciljeva tješnjih integracija, a to je članstvo u šengenskom prostoru", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski premijer je također naglasio da je s Dancilom razgovarao i o "temama koje se odnose na pregovore o višegodišnjem financijskom okviru, gdje i Rumunjska i Hrvatska imaju snažan interes da se dovoljna sredstva i dalje alociraju za područja kohezijske politike, kao i na poljoprivrednu politiku".

"To je nama kao najmlađoj članici posebno važno da smanjujemo nejednakosti u razvoju u svim dijelovima Hrvatske", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postigli smo visoki stupanj razumijevanja i o pitanjima koja se tiču odnosa u regiji i očekujem daljnju dinamiku odnosa i na bilateralnom i na multilateralnom planu", naglasio je hrvatski premijer.

Na završetku jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja Srednjoeuropskom incijativom (SEI) u Zagrebu se u ponedjeljak i utorak održava summit te organizacije na kojem će o temama sigurnosti i gospodarstvu razgovarati šest premijera i drugi visoki predstavnici. Plenković će u ponedjeljak biti domaćin svečane večere za sudionike sastanka u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SEU je osnovan 1989. u Budimpešti, a u članstvu su danas Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

Predsjedanje SEI-jem će od Hrvatske u Zagrebu preuzeti Italija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo