NOVI ČELNIK DORH-A / Osudio Sanadera i ubojicu Ivane Hodak, a prozivan zbog Mamića. Bio u ratu, danas ima vinograde

Image
Foto: Dino Stanin/Pixsell

U imovinskoj kartici naveo je osam nekretnina među kojima su kuće, garaže i vinogradi. Kuća na Črnomercu procijenjena je na 220 tisuća eura, ima 120 kvadrata te jedno garažno mjesto koje košta 10.000 eura. U Virovitici ima oranicu procijenjenu na 6000 eura, a u Rezovačkom vinogradu oranica je procijenjena na 1000 eura

7.2.2024.
12:35
Dino Stanin/Pixsell
VOYO logo

Ivan Turudić novi je glavni državni odvjetnik, tom sucu s velikim iskustvom u pravosuđu, čijem se imenovanju oporba oštro protivila, Hrvatski je sabor u srijedu iskazao povjerenje sa 78 glasova 'za', 60 protiv i dva suzdržana.

Turudić je imenovan na četiri godine, a na čelu DORH-a zamijenit će Zlatu Hrvoj Šipek, aktualnu šeficu te institucije kojoj mandat istječe u svibnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imenovan je nakon procedure u kojoj su četvoricu kandidata za glavnog državnog odvjetnika saslušali saborski Odbor za pravosuđe i Vladino povjerenstvo u kojem su bili premijer i sedam ministara, a Vlada potom Saboru predložila Turudića uz ocjenu da je njegov program rada bio najkvalitetniji.

Protukandidati su mu bili odvjetnik Mladen Dragičević, aktualni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić, te zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKVA 'RADOST' /

Sabor izglasao Turudića za glavnog državnog odvjetnika. Oporba održala 'minutu šutnje' i otišla iz sabornice

Image
KAKVA 'RADOST' /

Sabor izglasao Turudića za glavnog državnog odvjetnika. Oporba održala 'minutu šutnje' i otišla iz sabornice

Kontroverzna poznanstva i velike presude

Turudić na novu dužnost dolazi uz žestoko protivljenje oporbe koja apostrofira njegova kontroverzna poznanstva s osobama poput Zdravka Mamića, koji se od hrvatskog pravosuđa sklonio u BiH, te bivše državne tajnice Josipe Pleslić (ex Rimac) koja je okrivljenica u postupku Vjetroelektrane.

Prepiska Turudića i Rimac, koja je uoči saborskog odlučivanja o njegovu imenovanju dospjela u medije, ujedinila je oporbu u ocjeni da Turudić nije prikladan kandidat za čelno mjesto u DORH-u i da vladajući trebaju odustati od njegova izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najdalje je u protivljenju otišla stranka Možemo! koja je zbog toga, sa skupinom članova stranke, simpatizerima i građanima probdjela noć na Trgu svetog Marka.

Ivan Turudić (62) diplomirao je na zagrebačkom Pravnom fakultetu kod mentora Zvonimira Šeparovića na temu međunarodnog terorizma, a dvije godine kasnije polaže i pravosudni ispit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vježbenički staž je odradio na virovitičkom Općinskom sudu, na kojem 1991. postaje i sudac, a kasnije i njegovim predsjednikom.

Bio je dragovoljac Domovinskog rata, a nakon što je Šeparović 1999. postao ministar pravosuđa, Turudić postaje njegovim pomoćnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osudio Sanadera

Nakon službovanja kao sudac virovitičkog Županijskog suda, Turudić odlazi 2000. godine na zagrebački Županijski sud gdje dvije godine radi kao istražni sudac, a idućih sedam kao sudac kaznenog odjela prvog stupnja.

Od ožujka 2009. do kraja 2010. bio je predsjednik i sudac Odjela za USKOK zagrebačkog Županijskog suda, dok je dvije godine kasnije izabran za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na toj poziciji ostaje do 1. siječnja 2021. kada postaje sudac Visokog kaznenog suda, a do izbora predsjednika tog suda Željka Horvatovića upravo je Turudić slovio kao favorit.

Tijekom rada na zagrebačkom Županijskom sudu, Turudić je donio nepravomoćne osuđujuće presude protiv bivšeg premijera Ive Sanadera (HDZ) zbog uzimanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti, a nepravomoćno je osudio i bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca te bivšeg veleposlanika Nevena Juricu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turudić je sudio i poduzetniku Hrvoju Petraču zbog otmice sina generala Vladimira Zagorca, kao i Mladenu Šlogaru zbog ubojstva Ivane Hodak, kćeri nekadašnje ministrice Ljerke Mintas Hodak i odvjetnika Zvonimira Hodaka.

Vlasnik je kuća, garaža, vinograda

U imovinskoj kartici naveo je osam nekretnina među kojima su kuće, garaže i vinogradi. Kuća na Črnomercu procijenjena je na 220 tisuća eura, ima 120 kvadrata te jedno garažno mjesto koje košta 10.000 eura. U Virovitici ima oranicu procijenjenu na 6000 eura, a u Rezovačkom vinogradu oranica je procijenjena na 1000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored toga, Turudić je i suvlasnik kuće s okućnicom u Virovitici površine 5730 m2, a čija je vrijednost procijenjena na 4000 eura.

Turudićeva supruga prijavila je stan u Zagrebu od 63 kvadrata, koji je procijenjen na 132 tisuće eura, a od pokretnina prijavio je Volkswagen Polo iz 2019. godine vrijedan 10.000 eura, no ima i leasing na osobno vozilo u vrijednosti 67 tisuća eura od lipnja 2022. godine. Ne navodi se koje vozilo. Mjesečna rata za taj leasing iznosi 600 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao sudac Visokog kaznenog suda zarađivao je bruto iznos između 4200 i 4500 eura mjesečno. Prijavio je i štednju supruge od 64 tisuće eura te 20 tisuća američkih dolara. Izvor dolara je štednja i dar sina. Na supruzi je i kredit od 50 tisuća eura iz 2017. godine.

POGLEDAJTE VIDEO: Grbin pozvao na minutu šutnje za hrvatsko pravosuđe: 'Neka mu je vječna hvala i slava'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo