PROGNOZA DUNJE MAZZOOCCO-DRVAR /

Olujni uvjeti na Jadranu: Upaljen crveni alarm, bura puše preko 150 kilometara na sat

U četvrtak snježni pokrivač će se još malo podebljati ali samo u najvišem gorju, drugdje će padati većinom kiša ili susnježica koja neće stvarati snježni pokrivač

10.12.2019.
21:41
VOYO logo

Ciklone koje se jedna za drugom premještaju od Atlantika preko srednje Europe prema nama donose čestu izmjenu toplijih i hladnijih nizova dana, ali nikako da povuku i dovoljno hladnoće sa sjevera. Takva će biti i ova koja stiže s četvrtka na petak.

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Noćas i sutra osjećati ćemo ipak jače utjecaj ove ciklone koja već odmiče dalje od nas, a zbog koje na Jadranu trenutačno vladaju olujni uvjeti, na sjevernom i srednjem dijelu upaljen je crveni meteoalarm, bura puše brzinom preko 150 kilometara na sat. Imajte na umu da je promet duž obale ograničen, a pod južnim Velebitom i opasan. I tako će biti sve do sutra ujutro kada će ona na sjevernom dijelu stati jednako naglo kako se i podignula. U Dalmaciji će slabljenje bure ipak biti malo sporije, a očekuje se tijekom sutrašnjeg prijepodneva. 

U noći će biti vjetrovito i u unutrašnjosti, osobito u Međimurju, Podravini i Baranji gdje će sjeverac imati vrlo jake udare. Pred jutro će vjetar utihnuti pa će se i temperatura spustiti nekoliko stupnjeva ispod nule. Na obali jutro vrlo hladno, ali prije svega zbog još uvijek jake bure. Na zapadu većinom vedro, a razvedravat će se i dijelovi Slavonije i Dalmacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslije podne u središnjoj Hrvatskoj pretežno vedro, a kad vjetar stane bit će svakako i ugodnije nego u prvom dijelu dana. Najviša temperatura oko 3 ili 4 stupnja. 

U Slavoniji i Baranji postupno razvedravanje dok će se najviše oblaka zadržati u istočnoj Posavini i Srijemu. I ovdje će vjetar poslijepodne već oslabjeti, a temperatura će dosegnuti oko 5 Celzijevih stupnjeva. 

Na jugu će bura dijelom oslabjeti, a na otvorenom moru okrenut će na tramontanu. Sa slabljenjem vjetra bit će ipak manje hladno. Sunčano i suho, dnevna temperatura do 15 stupnjeva.

Na sjevernom Jadranu i u gorju sunčano i suho

Na sjevernom Jadranu i u gorju sunčano i suho sa slabom burom i tramontanom. Temperatura u Gorskom kotaru i Lici od 0 do 3, u Podvelebitskom primorju i kopnenoj Istri od 6 do 9, a na moru oko 10. Pri ovim temperaturama, jasno, vrhovi Velebita ostat će bijeli, a već u četvrtak snježni pokrivač će se još malo podebljati. Ali samo u najvišem gorju, drugdje će padati većinom kiša ili susnježica koja neće stvarati snježni pokrivač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oborine će u petak biti obilne, lokalno će opet pasti 30 i više litara kiše po četvornom metru. Nakon ovog prodora koji je spomenut već na početku, kreće nova južina koja će potrajati najmanje tjedan dana.

Slično i na moru. Slijedi novo pogoršanje s kišom koja će u petak nerijetko biti i jaka i obilna, a pratit će je vjetrovi drugog i trećeg kvadranta. Od subote suho i toplije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo