'JESTE LI VI UOPĆE PREMIJER?' / Novinari rešetali Plenkovića pitanjima o aferi HEP, a on nikad mirnije odgovarao bez konkretnih odgovora

Image
Foto: Screenshot/Net.hr

'O ostavkama je rano govoriti, a o daljnjim koracima će se razgovarati kad budemo imali sve informacije', rekao je Plenković o aferi koja potresa HEP zbog jeftine prodaje plina

6.7.2023.
11:36
Screenshot/Net.hr
VOYO logo

Nakon sjednice Vlade, konferenciju za novinare održao je premijer Andreja Plenkovića koji je, među ostalim, govorio o detaljima o prodaji plina koji je HEP kupovao po četrdesetak eura, a prodavao ga po jedan cent.

Image
NOVA AFERA TRESE VLADU /

Plenković najavio novu uredbu: 'HEP više neće morati kupovati plin od Ine'

Image
NOVA AFERA TRESE VLADU /

Plenković najavio novu uredbu: 'HEP više neće morati kupovati plin od Ine'

TIJEK KONFERENCIJE ZA NOVINARE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Svi novinari koju su htjeli mogli su doći'

''Jeste li svi tu? Jesu li vi koji su htjeli mogli doći? Najvažnije je da su svi novinari koji su htjeli, mogli doći. Bez obzira iz koje redakcije i s kojim god pitanjem htjeli doći'', kazao je na početku presice Plenković, aludirajući na ovotjednu Milanovićevu zabranu akreditiranja novinara Jutarnjeg lista.

Nakon toga počeo je govoriti o temama koje su bile na dnevnom redu netom završene sjednice Vlade. Plneković je govorio o obnovi nakon potresa, turističkoj sezoni i izmjenama izbornog zakona te Zakona o trgovini. O 'plinskoj aferi' koja potresa HEP zasad ni riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O 'plinskoj aferi'

Premijer je počeo govoriti o 'plinskoj aferi' kazavši da je Vlada na današnjoj sjednici donijela uredbu prema kojoj HEP više ne mora od Ine kupovati sav plin proizveden u Hrvatskoj. Objašnjava zašto je Vlada donijela takvu odluku.

“Današnja odluka ima dva bitna elementa. Od danas više ne postoji obveza Ine da sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj prodaje HEP-u. Napravljen je kompenzacijski mehanizam. S obzirom na ogromne poremećaje na tržištu plina u proteklom razdoblju moramo podsjetiti na političke ciljeve Vlade i korake koje smo poduzimali”, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je potom da je cijena plina odletjela u nebo zbog ruske invazije na Ukrajinu. Također i da je bila enormna podrška odluci Vlade da plin proizveden u Hrvatskoj ostane u Hrvatskoj.

Skladište plina u Okoliju puno do maksimuma

“Mi smo na taj način, s obzirom na to da je količina plina kupljenog od Ine, koji je kupio HEP, smještena u skladištu Okoli dosegla tolike razine da je HEP napunio i zračne jastuke pa više nema potrebe da HEP kupuje sve količine plina koje proizvodi Ina, donijeli odluku da te odredbe u budućnosti nema. Druga je poruka da će se kroz verifikaciju koju će provoditi HERA omogućiti kompenzacija opskrbljivačima u javnoj usluzi. Sad ćemo omogućiti da Gradskoj plinari Zagreb ne ode u stečaj, da podnese zahtjev Ministarstvu i kaže koliko je njihova cijena plina viša od one koju fakturira HERA. To je što se tiče teme koja se odnosi na energente”, rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko su bili plinski gubici HEP-a?

Koliki su gubici HEP-a - glasilo je prvo novinarsko pitanje.

Plenković kaže da još nema točnih podataka, ali da je od Ministra gospodarstva zatražio analizu koju očekuje da će biti gotova sljedećih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je i hoće li biti ostavki, ponajprije u HEP- gdje je prdsjednik Uprave Frane Barbarić 'opterećen aferama' poput bespravne gradnje na Jadranu. Kaže da je o ostavkama ''rano govoriti''.

''O ostavkama je rano govoriti, a o daljnjim koracima će se razgovarati kad budu imali sve informacije. Bespravnu gradnju šefa HEP-a ne smatra temom povezanom s aferom u HEP-u, on smatra da nemaju veze jedna s drugom. Ta je stvar privatna, a druga puno šira i to ćemo ispitati”, rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Barbarićem, kaže, nije razgovarao o viškovima plina.

'Kad budemo sve ispitali, donosit ćemo odluke'

O detaljima o slučaju kupnje plina od HEP-a po puno nižim cijenama, a o kojima je zastupnik Mosta Zvonimir Troskot govorio još prošloga peta, Plenković kaže da je saznao u petak navečer kada se vratio iz Bruxellesa. Novinare je zanimalo kako su mediji u samo dva dana dobili potrebne informacije, a Vlada ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kad budemo sve ispitali i sve znali, donosit ćemo odluke'', uzvraćao je Plenković na ta pitanja.

Na pitanje smatra li da je u pozadini ovog slučaja kriminal, kratko je odgovorio: “Ne znam.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zabrinjavajuće je što je došlo do viškova na koje nismo bili upozoreni jasni i na vrijeme. Sad ćemo imati vremena da u miru sve sagledamo. Sve ćemo vam reći kad budemo informirani. Dopustite da ispitamo sve”, ponovio je.

''Ovo je jedna od tema, a Vlada se mora baviti morem tema'', opet je odgovorom 'umrtvio' novinarska pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jeste vi uopće predsjednik Vlade?", pitala ga je jedna novinarka. "Radi se o skupljanju informacija koje nemamo...", rekao je Plenković.

O Milanovićevom pozivu na sastanak o čelniku VSOA-e

Nakon niza pitanja o HEP-u bez konkretnih odgovora, novinari su pitali premijera o pozivu koji mu je uputio predsjednik Zoran Milanović da se sastanu već danas kako bi se dogovorili o kandidatu za čelnog čovjeka Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, jer sadašnjem, Ivici Kinderu, za nekoliko dana ističe mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sada nama Milanović soli pamet da on štiti Ustav i zakon, a upravo je suprotno. Vlada je na vrijeme predložila kompetentnog čovjeka koji je na čelu onoga što je najbliže VSOA-i. On nama kaže da smo mu ga mi 'bacili preko plota'. No, sad moramo uključiti politički segment'', kazao je i podsjetio da kod Milanovića na čekanju stoji čitav niz kadrovskih prijedloga koje je uputila Vlada.

'Dok Milanović ne kaže 'sorry, stari' nema sastanka'

''Teret zastoja je na Milanoviću. Da bi se došlo u situaciju da se razgovara, onda je potrebna tako fina isprika meni i članovima Vlade. Ono, sorry stari, pretjerao sam. Dok to ne čujemo, nema sastanka'', dodao je misleći na Milanovićevu komunikaciju s ostalim akterima na političkoj sceni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sve ovo što se događa posljedica je njegova načina komunikacije. Taj obrazac ponašanja i drugi prepisuju od njega. To je razina birtije gdje neki divlji, agresivni ljudi imaju takav stil komunikacije. Dok ne bude lijepe, kulturne isprike nema sastanka. N-e-m-a. Pa funkcionira Hrvatska i bez njega'', kazao je.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo