NOVA AFERA TRESE VLADU / Plenković najavio novu uredbu: 'HEP više neće morati kupovati plin od Ine'

Image
Foto: Igor Soban/Pixsell

Iz Vlade su najavili da će se situacija sada riješiti izmjenom uredbe, a najavljeno je i da će se istražiti kako je došlo do cijele situacije

6.7.2023.
9:58
Igor Soban/Pixsell
VOYO logo

Na dnevnom redu sjednice Vlade RH bit će izvješće o turističkom prometu od 1. siječnja do 30. lipnja, prijedlog zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, konačni prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama kao i izmjene i dopune Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

Vlada je Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije donijela u rujnu 2022. godine, a prema njoj HEP mora kupiti sav plin koji Ina proizvede u Hrvatskoj. Cijena tog plina sada iznosi 47,6 eura po megavatsatu, a kad je uredba donesena iznosila je 41 euro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je HEP napunio sve svoje skladišne kapacitete, plin se prodavao na dražbama, pri čemu su cijene bile znatno niže. Iz Vlade su najavili da će se ta situacija sada riješiti izmjenom uredbe, a najavljeno je i da će se istražiti kako je došlo do cijele situacije.

Image
DETALJI 'AFERE HEP' /

Procurilo tko su bili najveći kupci jeftinog plina od HEP-a: Povlašteni aranžmani debelo ispod cijene

Image
DETALJI 'AFERE HEP' /

Procurilo tko su bili najveći kupci jeftinog plina od HEP-a: Povlašteni aranžmani debelo ispod cijene

Narastao BDP

Premijer Plenković je na početku rekao da će se osvrnuti na važne teme proteklih dana. “U plusu smo 10 milijardi eura i nema područja koje nije bilo poduprto. Narastao je i BDP koji je sada na 73 posto EU prosjeka. Imamo nešto manje od devet milijardi eura za dodatan oporavak. Utrošena su ogromna sredstva za koja se Vlada angažirala”, rekao je, javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da je jučer EK donijela novo izvješće o vladavini prava i da je Hrvatska ostvarila napredak. Plenković kaže da su turistički rezultati izvrsni te da tomu pridonose članstva u Schengenu i eurozoni. Rekao je da je Vlada ovaj tjedan dala zemljište u Velikoj Gorici HNS-u za nogometni kamp.

“Mi ćemo danas predstaviti dvije odluke, a to je da se stadioni Maksimir i Poljud u prvoj fazi proglase kao građevine od nacionalnog interesa i time steknu preduvjeti za potporu u izgradnji Maksimir i obnove Poljuda. Država će time bite jedan od faktora tog financiranja. Donosimo i važan Zakon o izbornim jedinicama koji je sukladan odluci Ustavnoga suda i rješava temeljno pitanje da glas svakog državljana vrijedi jednako”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Donosimo i važan Zakon o izbornim jedinicama koji je sukladan odluci Ustavnoga suda i rješava temeljno pitanje da glas svakog državljana vrijedi jednako”, dodao je te napomenuo da Vlada radi i za mlade te je tako za 40.000 povećan broj mladih koji rade na ugovor na neodređeno.

Premijer je rekao da se donosi i uredba o plinu te će biti obustavljena odluka da HEP kupuje plin od Ine koja je stigla u vrijeme energetske krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo