DETALJI 'AFERE HEP' / Procurilo tko su bili najveći kupci jeftinog plina od HEP-a: Povlašteni aranžmani debelo ispod cijene

Image
Foto: Ivo Cagalj/Pixsell

HEP, Vlada, Plinacro i regulatorne agencije krile su podatak koliko je tko iznimno jeftino kupio prirodnog plina iz HEP-ovih zaliha

6.7.2023.
8:41
Ivo Cagalj/Pixsell
VOYO logo

Hrvatsku potresa još jedna 'plinska' afera, ovoga puta zbog golemih količina plina iz HEP-ovih zaliha koje su prodavane praktički u bescjenje, zbog čega je HEP na dnevnoj bazi bilježio ogromne gubitke.

Smjesta se posumnjalo da je najveći kupac tog jeftinog plina Prvo plinarsko društvo (PPD), tvrtka u vlasništvu Pavla Vujnovca, a zbog njegove dominacije na hrvatskoj plinarskoj sceni i zbog neskriveno dobrih odnosa s predsjednikom Uprave HEP-a, Franom Barbarićem kao i zbog ranijih „posebnih poslovnih odnosa“, piše N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IMA LI POSLA ZA ISTRAŽNE ORGANE? /

Ekspert komentirao novu aferu u energetskom sektoru i tvrdi: 'Odgovorni su oboje, i Vlada i HEP'

Image
IMA LI POSLA ZA ISTRAŽNE ORGANE? /

Ekspert komentirao novu aferu u energetskom sektoru i tvrdi: 'Odgovorni su oboje, i Vlada i HEP'

Jeftini plin za PPD, E.ON i MET Croatia

Štoviše, N1 iz pouzdanih izvora saznaje da je 63 posto viškova plina skupljenog u HEP-u u lipnju kupio PPD, a onda – daleko iza njega - tvrtke E.ON Plin i MET Croatia.

U srpnju 2021. godine HEP je unaprijed, bez ikakvih garancija, platio PPD-u cijeli iznos za plin za zimu, 737 milijuna kuna. No, unatoč svim sumnjama da je upravo PPD profitirao od jeftinog plina nagomilanog u HEP-u, svih ovih dana nije se moglo dobiti precizne podatke. Dapače, i iz HEP-a, i iz Vlade, iz Plinacro-a i regulatornih agencija krilo se koliko je tko iznimno jeftino kupio plina iz HEP-ovih zaliha. Iz PPD-a su prvo odgovorili da su oni kupili samo manji dio, a kasnije je stigao i konkretniji odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''PPD u srpnju nije kupovao viškove plina od HROTE-a (do sada je istrgovano oko 17 tisuća MWh). U razdoblju od travnja do lipnja 2023. PPD je kupio 11 posto od ukupno ponuđenih količina plina na svim raspisanim tenderima. Ostale količine kupili su drugi voditelji bilančnih skupina“, kazali su iz PPD-a na upit Novog lista u srijedu, 5. srpnja.

'Neprirodna' cijena prirodnog plina

U odgovoru PPD-a, međutim, nedostaje točan podatak za lipanj. N1 iz pouzdanih izvora saznaje da je PPD u lipnju od ukupno 343 tisuće Mwh plina, kupio 63 posto. Nije sve bilo za cent ili nekoliko centi, ali je bilo prilično jeftino: prosječna cijena po kojoj je PPD nabavio plin iz HEP-ovih zaliha bila je oko 11 eura. Inače, PPD ima ekskluzivan ugovor s Gradskom plinarom Zagreb – Opskrba, prema kojem mu je Plinara za taj mjesec plaćala oko 106 eura za MWh. Iz toga proizlazi jasna računica: PPD je taj mjesec kupio jeftini plin iz HEP-a po 11 eura, a prodao ga Gradskoj plinari po dramatično skupljoj cijeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

N1 ima informacije da je nakon PPD-a drugi najveći kupac jeftinog plina u lipnju bila tvrtka E.ON Plin, koja je, također jeftino, kupila nešto manje od 10 posto zaliha, prosječno na mjesečnoj razini oko 10 eura. Osam posto u ukupnom udjelu u tom jeftinom plinu kupila je tvrtka MET Croatia. Oni su, iako nešto skuplje, plin također dobili ispod tržišne cijene - za oko 14 eura po MWh.

Cijena plina na tržištu u lipnju se kretala od 26 do 41 euro/MWh pa je jasno koliko su te tvrtke profitirale ovim aranžmanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Afera u Vladi i HEP-u - tko je kupio plin za 1 cent?

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo