NOVI VELIKI PROSVJED DJELATNIKA KB DUBRAVA: / 'Ne damo bolnicu, ne damo bolnicu! Covid pacijenti su postali pacijenti drugog reda'

Image
Foto: N1/Screenshot

Prosvjed nezadovoljnih djelatnika KB-a Dubrava: 'Ova bolnica se sustavno uništava, budite uz nas, ne dajte da oduzmu vašu i našu bolnicu'

3.11.2020.
12:30
N1/Screenshot
VOYO logo

Nezadovoljni stanjem u Kliničkoj bolnici Dubrava, organizacijom rada i zbog toga što je ta bolnica postala covid bolnica, zdravstveni djelatnici ponovno prosvjeduju. "Oboljeli od covida liječe se u neadekvatnim prostorima, u lošim higijenskim uvjetima, na starim respiratorima, bez infektologa. Pacijenti su učinjeni pacijentima drugog reda", rekao je jedan od djelatnika KB Dubrava, javlja N1.

Nakon prosvjeda u petak, u utorak točno u podne ispred bolnice se ponovno okupilo više desetaka liječnika, medicinskih sestara, tehničara i njegovateljica, prosvjedujući što su pacijente istočnog dijela Zagreba ostali bez akutne bolnice koja hitnom službom pokriva populaciju od oko 350 tisuća stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djelatnici 'Dubrave' protestiraju zašto što su pacijente cijelog istočnog dijela grada učinili pacijentima drugog reda. Istok grada ostaje bez akutne bolnice koja hitnom službom pokriva populaciju od oko 350 tisuća stanovnika. Djelatnici KB-a Dubrava učinjeni su zdravstvenim djelatnicima drugog reda", rekao je Josip Ćurić, predsjednik Povjerenstva za kvalitetu KB-a Dubrava.

Pozvali su ministra da još jednom preispita svoju odluku o tome da KB Dubrava bude covid bolnica. "Ne damo bolnicu, ne damo bolnicu", "Ni naše pacijente", odjekuje pred KB-om Dubrava. "Bolnica je naš drugi dom. Ova bolnica se sustavno uništava, budite uz nas, ne dajte da oduzmu vašu i našu bolnicu", rekla je jedna sestra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROCURILA PREPISKA - KB DUBRAVA OSTALA BEZ RESPIRATORA: /

'Za***ano je, ima ih more za intenzivnu, a nema mjesta'

Image
PROCURILA PREPISKA - KB DUBRAVA OSTALA BEZ RESPIRATORA: /

'Za***ano je, ima ih more za intenzivnu, a nema mjesta'

Zdravstveni djelatnici drugog reda

"U situaciji kada ostale bolnice grada Zagreba nisu u stanju poslati ni 50 djelatnika u ovom trenutku za pomoć kolegama u Dubravi, kako onda možemo od njih očekivati da dodatno zbrinu i naše pacijente? Djelatnici KB Dubrava protestiraju zato što su djelatnike te bolnice učinili zdravstvenim djelatnicima drugog reda. Bez obzira na svakodnevne iznimne napore, frustrirani su i demoralizirani jer ni jednim ni drugim pacijentima ne mogu pružiti adekvatnu skrb.

Zgrada KB Dubrava je jedina zgrada zdravstvenog sustava grada Zagreba i zagrebačke županije koja je statički u stanju izdržati i najrazornije potrese. Zato bi KB Dubrava u ovom trenutku trebala biti tretirana kao jedinstveno mjestu na kojemu zdravstvenu skrb u svakom trenutku mogu dobiti sve skupine građana", rekao je Ćurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dajemo sve od sebe ovdje, koristimo najmodernije metode liječenja ove bolesti. Svaki dan se borimo za svakog pacijenta. Dajem podršku kolegama. Ima velik broj bolesnika, pomoć je uvijek dobrodošla", David Jutrić, specijalist hitne.

Težak trenutak

Neurokirurg Fadi Almahariq rekao je da je ovo težak trenutak za sve njih tamo. "Branimo ovu bolnicu ne od neprijatelja, pandemija je tu i to je realnost. Ova ekipa koja radi ovdje je definitivno sposobna odraditi svoj posao pošteno i korektno. Međutim, jedna sestra ne može njegovati više od 20-ak ili 30-ak pacijenata. Imamo visoku kvalitetu, tako smo navikli raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško nam je ovo vidjeti jer ne možemo nuditi našim pacijentima ono što smo nudili do sada, a još teže mi pada kada moram nazvati svog pacijenta i reći da je otkazana operacija. Puno doktora i sestara nas je napustilo zbog nekih stvari koje nisu bile poštene prema njima, jako mi je teško da je više od 50 posto moje generacije otišlo iz ove bolnice", kazao je.

Liječnica Antonija Đuzel istaknula je kako je jako nesretna što se u bolnici ne operiraju onkološki bolesnici. "Javnost mora znati - ne liječe kreveti. Ljude liječe ljudi. Ovi ljudi su navikli puno raditi, ne samo u koroni, nego rade godinama, glavna vrijednost ove bolnice su ljudi", istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi predsjednik Upravnog vijeća KB Dubrava Silvio Bašić, ujedno državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, u petak je tijekom prvog prosvjeda zaposlenika potvrdio da će svi bolesnici koji ne boluju od covida biti iz KB Dubrava prebačeni u druge zagrebačke bolnice te da će u KB Dubravi biti osigurano još 200 kreveta za covid pozitivne pacijente. Izvijestio je kako se radi i na tome da se osigura dovoljan broj zdravstvenih djelatnika i da KB Dubrava ima dovoljno respiratora.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo