rimac uoči obljetnice / 'Nikad se Hrvatska nije ujedinila kao ove godine, molim da se u Kninu politički dio ostavi po strani'

'Šesti je novi dan i možemo davati nekakve komentare na dan prije, ali sutra ostavimo sve to i zatomimo. Molim sve da stranački i politički dio ostave postrani jer sutra je Dan pobjede', naglasila je gradonačelnica Knina

4.8.2015.
22:52
VOYO logo

Proslava 20. obljetnice Oluje nastavlja se sutra u Kninu.

Mnogi visoki uzvanici i državni dužnosnici s mimohoda bit će ondje već sutra ujutro, a put kraljevskog grada krenuli su tisuće branitelja iz svih dijelova zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ondje je i bila i RTL-ova reporterka Nataša Božić koja je provjerila atmosferu u predvečerje obljetnice Oluje te razgovarala s gradonačelnicom Knina, Josipom Rimac.

Je li Knin spreman za sve?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knin je spreman za prihvat svih onih koji će sutra doći u Knin. Već je danas velik broj njih došao na posvetu crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Možemo reći da smo tim činom započeli ovaj svečani dio obilježavanja 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja.

Čini se da nikada nije bilo ovoliko ljudi i da Knin očekuje poseba proslava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je moja jubilarna, deseta po redu obljetnica, i nikad ovako veliki interes nije bio. Nikad se Hrvatska nije ujedinila kao ove godine. Bila je 10. jubilarna, ali 20. je nešto posebno, a sigurno da su tu pridonijeli veliki projekti kao što su Crkva, muzej Oluji, spomenik dr. Franji Tuđmanu, ali i ovo jedno zajedništvo pogotovo kad su Čavoglave za 20. obljetnicu odlučile biti u Kninu.

Bilo je nekih dilema uoči proslave o tome treba li biti mimohod i u Zagrebu. Mnogi su se bojali da će Knin pasti u drugi plan, mislite li i vi tako?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče oko toga je li nešto u prvom planu, nikad nismo imali dilema. Knin je centralna proslava, tamo je prvi hrvatski predsjednik podigao hrvatsku zastavu i rekao 'Imamo Hrvatsku'. Knin je simbol slobode i pobjede hrvatske vojske. Ono što je sigurno da ćemo sutra sigurno imati jedno veliko zajedništvo u Kninu i od prvog trenutka zagovaramo da smo svi zajedno i da pokažemo kako se odaje počast onima koji su nam omogućili slobodu.

Sutra će premijer i predsjednik Sabora ujutro položiti vijence kod spomenika Oluji, a predsjednica će to učiniti nešto kasnije. Zašto je došlo do takvog razilaženja u protokolu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vraćati se i uspoređivati nema smisla i ostavljamo iza sebe. Sutra slavimo najvažniju i najveću pobjedu. Sutra je jedan protokol, nema nijedne satnice u kojoj se preklapamo, nema nijedne satnice u kojoj bilo koji dio protokola obavlja dvije različite funkcije na dvije različite lokacije. Sutra smo od 8:45 zajedno na kninskoj tvrđavi na otvorenju muzeja i onda kreću sve točke. Najvažniji i najsvečaniji dio je dizanje zastave na kninskoj tvrđavi, koji počinje u 9:45. Otvorit ćemo i spomenik čovjeku kojem dugujemo slobodu i samostalnu Hrvatsku.

Bili smo svjedoci proteklih godina da je bilo zvižduka u Kninu. Očekujete li ih sutra?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedini zvuk koji će se čuti je pljesak. Vjerujemo da će sutra biti veliki pljesak zahvale hrvatskim braniteljima, da ćemo se prisjetiti svih onih koji nisu danas s nama, koji nas gledaju s neba, i radi njih ćemo pokazati to zajedništvo i jedinstvo. Šesti je novi dan i možemo davati nekakve komentare na dan prije, ali sutra ostavimo sve to i zatomimo. Molim sve da stranački i politički dio ostave po strani jer sutra je Dan pobjede.

Oluja je bila velika pobjeda hrvatske vojske. No, oslobođeno je gotovo 20 posto hrvatskog teritorija, ali taj dan je značio i zbijeg dijela srpskog stanovništva s ovih prostora. Kakva je vaša poruka onima koji su i dalje u zbijegu u Srbiji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi nemamo nikoga u zbijegu u Srbiji. Republika Hrvatska i prvi hrvatski predsjednik su otvoreno rekli da očekuju da svi ostanu i oni koji su krenuli put Srbije. Hrvatska je domovina svih onih koji ju žele prihvatiti za svoju domovinu. Suživot je ovdje na jednoj zavidnoj razini. Oni, koji će poštivati hrvatske ustave i zakone, za njih ovdje ima mjesta.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo