MOĆNA FUNKCIJA / Neizvjesna utrka za šefa Vrhovnog suda, upleo se i Milanović: Hoće li kandidata dogovoriti s Plenkovićem?

Dok ga neki prozivaju zbog uplitanja politike u pravosuđe, drugi se s Milanovićem slažu

19.2.2021.
18:35
VOYO logo

Tko će zasjesti na čelno mjesto Vrhovnog suda - zasad je potpuno neizvjesno. Na javni poziv Državnog sudbenog vijeća prijavilo se dvoje odvjetnika i sadašnji predsjednik tog suda. 

No, predsjednik Republike Zoran Milanović planira predložiti svojeg kandidata, oko čijeg imena bi se dogovorio s premijerom. I dok ga neki prozivaju zbog uplitanja politike u pravosuđe, drugi se s Milanovićem slažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri kandidata

Tri kandidata, ali predsjednik ne želi ni jednog. Ovako je počela neizvjesna borba za čelno mjesto na Vrhovnom sudu. Odvjetnik Šime Savić poručuje - što god predsjednik odlučio, poštovat će odluku.

"Obzirom da skoro 25 godina sam odvjetnik, da sam riješio 15 tisuća parničnih spisa, da sam u svakoj sudnici bio 500 puta barem, nagnalo me da stavim svoje znanje životno iskustvo, u međuvremenu sam doktorirao da pokušam popraviti to stanje na bolje", kazao je Savić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz odvjetnika Savića - natječe se i odvjetnica Josipe Rimac i Zdravka Mustača - Lidija Horvat. Ali i dosadašnji predsjednik Đuro Sessa.

Smije li Milanović birati kandidata?

Predsjednik DSV-a od početka govori kako Zoran Milanović ne može birati kandidate mimo zakona, iako se neki članovi s tim ne slažu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo što predsjednik kaže za DSV u ovom slučaju je točno. Dakle, DSV niti odlučuje niti raspravlja to tome, dakle, njegova uloga je samo da primi prijave i da ih proslijedi Uredu predsjednika. Prema tome, DSV o tome ništa ne odlučuje. To je moglo raditi Vijeće za poštanske usluge ili bilo koja od ovih kvazi agencija koje imamo", rekao je član DSV-a i saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk

No, Zakon kaže drukčije. Svi kandidati svoje prijave šalju Državnom sudbenom vijeću - koji to prosljeđuje predsjedniku, jednog kandidata predlaže Saboru koji o tome kasnije glasa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve mimo toga - je kršenje Zakona. 

"Ako bi predsjednik zaobišao tu proceduru - nije to upitno samo po meni samo sa zakonskog stajališta, nego sa stajališta cilja kojeg smo htjeli ostvariti kad smo to propisivali", kaže saborska zastupnica iz redova Možemo! Sandra Benčić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija u kojoj predsjednik države, pozivajući se na svoju ustavnu ovlast, iz šešira bira kandidata za predsjednika Vrhovnog suda po svojoj volji dodatno potkopava percepciju neovisnosti pravosuđa", kaže saborska zastupnica Centra Dalija Orešković

"Nadam da neće sam odlučivati, jer sve što je do sad kadrovirao, nije kadrovirao baš najbolje. Jedini gori od njega je Andrej Plenković, koliko ja vidim", kaže Miroslav Škoro iz Domovinskog pokreta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik se ne može ponašati samovoljno i predlagati mimo procedure kandidate. Ako mu se ne sviđaju kandidati, može se raspisati novi natječaj", kazao je Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja

I HDZ ima isti stav...

Oko novog imena - očito neće biti sloge, jer isti stav ima i HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što ja ne vidim kao mogućnost da zastupnici u Hrvatskom Saboru imenuju predsjednikom Vrhovnog suda osobu koja nije prošla proceduru definiranu zakonom", kaže predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić. 

Đuro Sessa kao sudac je radio u Zagrebu, Sisku i Petrinji. Od 1993. do 1996. bio je konzul savjetnik u australskom konzulatu. Sudac Vrhovnog suda postaje 2008. A predsjednik 2017. kada ga odabire tadašnja predsjednica nakon što je od tog mjesta odustao Ivan Turudić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li nastaviti svoj mandat ili će na njegovo mjesto doći netko drugi - odluka se mora donijeti do srpnja.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo