I dalje na oprezu / Murter napokon izašao iz karantene pa su krenule pripreme za sezonu, uz posebna pravila

Oživjeli su kafići, otvorena su dječja igrališta, svi se pripremaju za sezonu, a vikendaši obilaze svoje kuće

15.5.2020.
20:50
VOYO logo

Dobre vijesti i s Murtera. Iako su bili u karanteni gotovo mjesec dana, stigli su vikendaši.

U lipnju očekuju veći broj Slovenaca, a u srpnju i kolovozu polažu puno nade u sezonu jer otkazivanja bukinga nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na mjestu na kojem je 24 dana stajala blokada nema više tragova da je Murter bio u strogoj karanteni. Oživjeli su kafići, otvorena su dječja igrališta, svi se pripremaju za sezonu. Prva su otvorena gradilišta, ali i dalje vrijede posebna pravila.

"Građevinari ne smiju izlaziti iz svojih prostora koji su ograđeni po pravilima građevinske struke. Samo jedan građevinar može odlaziti u trgovinu, ne smiju se zadržavati u kafićima i na otvorenim mjestima. Znači, pravac mjesto stanovanja ili apartmani ako su tu došli, ako tu žive", izjavio je Toni Turčinov, načelnik Općine Murter-Kornati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mještani sade povrće svake godine, a ovog im je proljeća to bila jedina rekreacija tijekom epidemijske izolacije.

"Oće li biti posla, neće biti, ja ne znam. Ja sam inače sezonac, meni će ovo svakako dobro doći u zimskom periodu", rekla je Marica Juran sa Murtera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo lipu kapulicu, ali nažalost nemamo janjetinu jer je skupa", kazao je Tihomir Juran s Murtera.

U Murteru glavni prihodi većini stanovništva dolaze od turizma. Nadaju se da će ostvariti barem 40 posto lanjskog prometa. U lipnju imaju najavljen dolazak Slovenaca, buking za srpanj i kolovoz se ne otkazuje. Korona im je dala vremena i da se bolje pripreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na to da su se nama znatno smanjili prihodi u turističkim zajednicama, mi štedimo na svakom koraku pa eto tako moje djelatnice i ja odlučile smo da ćemo same urediti ured ove godine", poručila je Mateja Bašić, direktorica Turističke zajednice Murter-Kornati.

Vikendaši obilaze svoje nekretnine, a vlasnici brodove. Svaki ulazak u marinu znači i kontrolu tjelesne temperature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među pristiglim vlasnicima brodova najviše je Austrijanaca.

"Ima ih šest od ponedjeljka naovamo. Ja smatram da je to sasvim pristojan broj jer oni pokazuju i otvaraju put ovima drugima. Dakle, oni će svoje iskustvo prenijeti na neke svoje poznanike, prijatelje, na druge vlasnike", izjavio je Živko Šikić, voditelj čartera u marini Hramina na Murteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piero se u marini zatekao još prije pojave virusa u Italiji i sve ovo vrijeme živi na brodu.

"Marina je jako dobro organizirana i bolje je biti ovdje nego u gradu. Došao sam ovamo 1. ožujka i sve je u redu. Nema problema", poručio je Piero Bertoldi iz Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Murterinima nema problema otkako su postali koronafree zona, ali oprez je i dalje prisutan.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo